Moje slimáky

17.06.2022 08:19
Príroda a turistika

Autor : Dominika Banyacskiová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

    Achatina je suchozemský slimák. Pochádza z Afriky a v porovnaní so slimákmi, ktoré poznáme zo Slovenska z voľnej prírody, je omnoho väčší, môže dorásť až do veľkosti okolo 18 – 20 cm, v priemere okolo 12 cm. Dožíva sa 5 – 7 rokov.

     Chov tohto slimáka je možný v sklenenom teráriu. Lepšie je chovať viacerých jedincov, nie len jedného. Ideálne je terárium vyhrievať na teplotu okolo 28 – 30 °C, v noci stačí okolo 20 – 22 °C. Chov je však možný aj pri bežnej izbovej teplote (okolo 25 °C). Terárium by ste mali rosiť rozprašovačom kvôli udržaniu vlhkosti, ale s mierou, aby nevznikali plesne. Nezabúdajme, že v teráriu musí byť vždy dostatok čerstvého vzduchu, takže je potrebné zabezpečiť jeho vetranie. Terárium treba udržiavať čisté, každý deň odstrániť zvyšky potravy a výkaly, približne raz mesiac vymeniť substrát a terárium umyť čistou vodou. Vhodným substrátom na dno terária je kokosová drť, aby sa slimáky mohli zahrabať. V teráriu by nemala chýbať veľká nádoba s čerstvou čistou vodou, v ktorej sa slimáky môžu kúpať. Do terária nepatria kamene, o ktoré by si slimáky mohli poškodiť ulitu.

     V teráriu musí byť vždy k dispozícii zdroj vápnika, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu dostatočne pevnej ulity slimákov. Najlepším zdrojom vápnika je sépiová kosť, z časti sa dá nahradiť prevarenými rozdrvenými vaječnými škrupinami. Ako krmivo je vhodná čerstvá zelenina, hlavne listová zelenina, napr. šalát. Kŕmiť by sa mali aj šalátovými uhorkami a podobnými druhmi zeleniny, z ktorých achatiny budú môcť získavať vodu. Pokiaľ takúto stravu zabezpečíte a budete v teráriu udržiavať vlhkosť, tak vodu na pitie nie je nutné podávať zvlášť. Achatiny ďalej môžu dostávať aj strúhanú mrkvu, reďkovku a pod. Zložkou potravy môže byť aj ovocie ako napr. jablko, melón, banán či mango. Pozor však na druhy zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú väčšie množstvo kyseliny citrónovej alebo šťavelovej, a preto zabraňujú vstrebávaniu vápnika – takže napr. citrusové plody a paradajky z jedálnička vyraďte. Zelenina a ovocie nesmú byť postriekané chemickými prípravkami.

     Ak majú achatiny nevhodné podmienky, zaviečkujú sa v ulite. V takom prípade je treba pokúsiť sa o zlepšenie životných podmienok, slimáky potom treba umyť vo vlažnej čistej vode a po pár minútach by z ulity mali opäť vyliezť. Nikdy ich neumývajte ničím iným okrem čistej vody. Nechytajte ich za ulitu v mieste, kde dorastá a kde sú najnovšie, a preto najmäkšie časti ulity (teda tesne pri otvore), lebo by ulita mohla prasknúť. Zdravotné problémy môžu súvisieť aj s napadnutím rôznymi druhmi parazitov.

     Slimáky druhu achatina žravá sú hermafroditi, takže každému jedincovi sa v tele tvoria aj samičie pohlavné bunky (vajíčka) aj samčie pohlavné bunky (spermie). U tohto druhu však nedochádza k samooplodneniu, takže ak chcete odchovať potomstvo, musíte si zabezpečiť aspoň dvoch slimákov, ktorí si vymenia spermie. Oplodnené vajíčka kladú do substrátu a ďalej sa o ne nestarajú. Vajíčka je dobré preniesť do samostatnej nádoby vystlanej lignocelom a prekryť ich tenkou vrstvou tohto substrátu. Po niekoľkých týždňoch by sa mali vyliahnuť malé slimáky. V prvých dňoch života nepotrebujú kŕmiť, živia sa škrupinou vajíčka, z ktorého sa vyliahli, preto škrupinu neodstraňujte. Potom sa živia rovnakou potravou ako dospelé jedince, pričom je opäť veľmi dôležité nezabúdať poskytnúť im zdroj vápnika.

Fotogaléria k článku