Tobi

17.06.2022 08:19
Zábava

Autor : Barbora Sálusová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

Zakrslého králika menom Tobi - moje prvé domáce zvieratko - som dostala pred dvoma rokmi. Za ten čas sa stala plnohodnotným členom našej rodiny.

Na prvý pohľad vyzerá ako čierne klbko vlny. Ale ak sa pozriete bližšie, uvidíte pár bielych fľakov. Hlavu jej obklopuje biely pás, ktorý zachádza aj pomedzi oči. Fľaky má taktiež na konci labiek. Akoby mala papučky. Jej prefíkaná povaha a nevinné gestá upútajú pozornosť každého. Nikdy sa v jej spoločnosti nenudím a nie som osamelá. Keď zavolám jej meno, reaguje vtipne- šťastne poskočí, rýchlo beží ku mne a pýta si pamlsok. Dokáže si o pamlsok aj poprosiť- urobí krúžok. Naučila sa ho robiť veľmi rýchlo. Trvalo to iba pár dní. Krúžok vie urobiť na povel, ale aj sama od seba, ak ten pamlsok veľmi chce. Všetci členovia mojej rodiny ju zbožňujú.

Tobi je celkom vrúcna, priateľská a spoločenská. Nielenže je láskavá k nám, ale tiež srdečne víta všetkých našich hostí. Každá naša návšteva sa najprv zastaví pri Tobi a ona ihneď nastavuje hlavu na pohladkanie.

Rovnako ako malé deti, aj ona miluje rozmaznávanie. Miluje, keď ju hladím alebo jemne škrabem po hlave. Svoju náklonnosť prejavuje tým, že ma olizuje. Nie je až taký anjelik, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Zo začiatku rozkúsala každý kábel, ku ktorému sa dostala. Samozrejme, že to všetkých nahnevalo. No potom urobila niečo také zlaté, že sme sa na ňu nedokázali dlho hnevať.

Aby som vás vyviedla z omylu, starostlivosť o takéhoto králika nie je vôbec jednoduchá. Predtým, ako som ju dostala, som si musela načítať množstvo článkov o starostlivosti o králiky.

Základ jej potravy tvorí samozrejme kvalitné seno. Zelenina a bylinky sú až na druhom mieste. Tobi dostáva ešte aj granule. Cez leto som chodila zbierať bylinky na lúku a následne ich sušila v sušičke. Najviac jej chutili prvosienky. Králik potrebuje dostatok pohybu, takže vždy keď bola vhodná chvíľa, zobrala som ju von.

Nemá žiadneho zajačieho kamaráta, preto sa jej snažím venovať čo najviac pozornosti ja. Králiky sú veľmi čistotné zvieratá. Aj Tobi sa umýva sama, no klietku jej musím čistiť ja. Často len tak veselo pobehuje, no potom sa unavene rozvalí pri stene.

Teším sa na kopec ďalších veselých a šťastných momentov, ktoré s Tobi zažijem.