Covid-19

17.12.2021 08:26
Šport

Autor : Linda Gabčová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

Všetko sa začalo okolo 6. marca v roku 2020. Na Slovensku sa objavil prvý človek s ochorením na Covid-19. Postupne sa pozatváralo všetko, okrem potravín, drogérií a lekární. Deti sa museli učiť cez obrazovky počítačov, stratili veľa svojho voľného času, ktorý venovali učeniu. Počet nakazených sa zo začiatku veľmi zvyšoval. Pribúdali úmrtia a rodiny prichádzali o svojich blízkych či známych. Nebolo a stále nie je príjemné počúvať takéto veci v telke.

Od mája 2020 sa situácia začala zlepšovať, nakazených zo dňa na deň ubúdalo. V lete sme si všetci začali myslieť, že sme Covid-19 prekonali a že tu už hádam ani nie je. No zase, akoby od začiatku a s oveľa vyšším počtom nakazených, Covid-19 udrel znovu.

Dňa 16.10.2020 sa zatvorili školy. Z prezenčného spôsobu vyučovania prestúpili všetci žiaci základných, stredných aj vysokých škôl na vyučovanie dištančné. Takto to pokračovalo až do mája 2021. Presne 01.01.2021 to bol rok, kedy sa na svete „ukázal“ Covid-19. Obchody, reštaurácie, kaviarne, bufety zostali zatvorené až do 19.04.2021. Ľudia sa však konečne mohli stretávať so svojimi blízkymi a známymi. Svetlo sveta uzrela aj vakcína od rôznych výrobcov. Ja, ako 13-ročné dievča, by som sa osobne zaočkovať dala, no bez súhlasu rodičov to nie je možné...

Slová ako „pozitívny“ či karanténa sa stali súčasťou našich každodenných životov. V nemocniciach pribudli takzvané Covid-19 oddelenia, na ktorých bojujú o svoje životy ľudia, ktorí majú najťažšie formy tohto zvláštneho vírusu. Počet voľných lôžok v nemocniciach ubúdal zo dňa na deň. A takto tzv. lockdown pokračoval do mája 2021. V lete síce prišlo akési uvoľnenie a my sme si na nejaký čas od Covidu oddýchli, no ako sa zdá, nie je ešte všetkému koniec. Tento príbeh píšem 09.12.2021 a som v karanténe, pretože môj brat má Covid-19, no našťastie bez príznakov.

Asi nie som jediná, ktorej to už všetko začína poriadne vadiť. Viem, nepoviem nič nové, ale naozaj by som chcela, aby slovo pozitívny znamenalo zase niečo dobré, aby sa testy písali iba v školách a aby CORONA bolo zase iba mexické pivo. CHRÁŇTE SVOJICH BLÍZKYCH AJ SEBA!