Hurá, poďme na ryby!!!

03.12.2021 13:15
Šport

Autor : Miriam Benková, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

Prívlač je to aktívny lov s jedným prútom v ruke, špeciálne na lov dravcov, i keď nie sú výnimkou ani zábery od kapra a iných nedravých rýb. Umelé nástrahy pritom vedieme tak, aby napodobňovali pohyb živočícha, ktorý je pre ryby potravou. Najpoužívanejšie umelé nástrahy sú woblery, blyskáče, plandavky a gumené nástrahy, ktorými najčastejšie napodobňuje zranenú rybku.


Feeder je síce najmladšia technika rybolovu, no má čoraz viac fanúšikov. Základom je neustále doplňovanie krmiva na vybrané lovné miesto. Tento lov sa vyznačuje predovšetkým rýchlosťou, pretože za krátky čas môžeme chytiť naozaj veľké množstvo rýb. Dokonca aj lov menších rýb touto technikou prináša adrenalín a zábavu.


Plávaná je jednou zo základných techník lovu rýb na udicu a je to kráľovská disciplína v love rýb udicou. Spočíva v umiestnení alebo vedenia prirodzené nástrahy vo vodnom stĺpci , tzn. v ľubovoľnej hĺbke od hladiny až po dno. Pomocou plaváku dokážeme držať nástrahu v presne určenej hĺbke a slúži aj ako indikátor záberu. Prvá historická zmienka o plávanej pochádza z konca 15. storočia.

Muškárina spočíva v napodobení mušiek, ktorými sa živia ryby, vďaka čomu je tak možné chytiť rôzne druhy rýb. Na slovenských riekach sa pomocou tohto typu rybárčenia chytajú lipne, pstruhy aj iné druhy rýb, ako napríklad jalec hlavatý a výnimočne sa môže dať oklamať aj malá hlavátka podunajská.

Morský rybolov Kto by nechcel zažiť lov na mori! K najnavštevovanejším krajinám patrí Nórsko, Dánsko, Poľsko a exotické krajiny. Medzi slovenskými rybármi je najpopulárnejšou krajinou Nórsko, kde sa lovia hlavne kapitálne tresky a halibuty. Táto činnosť býva obvykle vykonávaná pre zisk , a teda vo veľkom. Pre hospodárstvo mnohých prímorských štátov sveta znamená hlavný zdroj obživy značnej časti ich obyvateľov a ulovené ryby a morské plody sú tam tiež najdôležitejšími potravinami .


Zdroje: https://www.podsplavom.sk/pruty-privlac

https://www.kevinshop.sk/privlace/ https://www.kevinshop.sk/feeder/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Feeder_(ryba%C5%99en%C3%AD)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Plavan%C3%A1

https://www.kevinshop.sk/plavana/

https://www.kevinshop.sk/muskarina/ https://www.kevinshop.sk/morsky-rybolov/ https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1mo%C5%99n%C3%AD_rybolov