Rozhovor s bývalým žiakom Jakubom Valkovičom

23.05.2021 14:18
Šport

Autor : Silvia Lepiešová, ZŠ s MŠ Hronské Kľačany

Späť na úvod

V našej škole sme vychovali mnoho žiakov, ktorí sú síce už dospelí, ale svojim koníčkom sa venujú neustále a dosahujú v nich skvelé výsledky. Jedným z nich je aj 21-ročný bývalý žiak Jakub Valkovič, ktorý sa už niekoľko rokov úspešne venuje plochej dráhe. Poprosila som Jakuba o rozhovor.

Kde pracuješ? Baví ťa práca?

Pracujem v Enpay Krškany a robím lakiernika, práca je fajn, lakovanie ma baví, sme tam dobrá partia.

Akú strednú školu si vyštudoval a ako si na strednú a základnú školu spomínaš? Máš nejakú veselú príhodu?

Na strednú školu som chodil do Tlmáč, vyštudoval som odbor programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Na strednú či základnú školu si spomínam len v dobrom. Mám takú príhodu, keď sme natáčali krádež triednej knihy, tak sme jazdili po škole na motorke a vybehla pani upratovačka, že čo to má znamenať, lebo o ničom nevedela a hneď nato prišla naša triedna učiteľka a vysvetlila jej situáciu.

Ako si sa dostal k svojej záľube – plochej dráhe a čo ťa na nej najviac baví?

Od malička som chcel na niečom jazdiť, hlavne motokros, ale s ocinom som chodil na plochú dráhu do Žarnovice a asi keď som mal 14 rokov, tak som to vyskúšal a chytilo ma to a odvtedy jazdím. Baví ma ten adrenalín a rýchlosť. Motorky nemajú brzdy, tak je to niekedy dosť divoké. Je to atraktívny šport aj pre divákov, pretože vidia celý priebeh pretekov, majú to rovno pred sebou a často vidia pekné súboje o pozície na dráhe.

Keď si bol u nás v škole so spolujazdcami a motorkami, tak si práve začínal a mal si za sebou prvé preteky. Koľko ich už máš teraz za sebou a aké úspechy si dosiahol?

Doteraz dom odjazdil 140 pretekov. Moje doterajšie úspechy sú: Majster Slovenska do 21 rokov a 4. miesto v celkovom poradí medzi seniormi, 8. miesto v Európskom pohári do 19 rokov, Majstrovstvá Českej republiky do 21 rokov 3. miesto, Extraliga 2. a 3. miesto. To sú také celkové umiestnenia.

Za aké kluby si jazdil/jazdíš a na akých motorkách?

Jazdím za Speedway club Žarnovica. V roku 2019/20 som jazdil českú extraligu za AK Slaný a minulý rok som odjazdil pár pretekov v Extralige aj za AMK Pardubice. Sú to špeciálne motorky len na plochú dráhu, nemajú brzdy a majú len jednu rýchlosť, nemajú prevodovku, maximálna rýchlosť je 120 km/h.

Ako sa treba starať o tieto motorky? Koľko taká motorka stojí a koľko ich máš?

Údržba motorky je dosť náročná, treba ju umývať po každých pretekoch alebo tréningu a trvá to približne 3 hodiny a keď jazdím 2-3-krát do týždňa, tak zostatok času sa starám len o motorky. Často treba niečo vymeniť, rýchlo sa to ničí. Cena motorky je individuálne podľa jej stavu. Cena ročnej motorky je okolo 4000 – 5000 euro. Motorky mám momentálne 3.

Ako ovplyvnila korona tvoje tréningy a súťaže?

Ovplyvnila hlavne tak, že sme začali neskoro trénovať aj pretekať, všetko sa posunulo a sezóna aj skôr skončila zasa kvôli korone, a preto som mal aj najmenej pretekov, odkedy jazdím.

V tvojej záľube ťa od začiatku podporuje aj tvoja rodina, je to tak aj teraz?

Áno, rodina ma stále podporuje, nebyť mojej rodiny, tak už by som určite nejazdil a možno by som ani nezačal jazdiť, keby ma nepodporovali. Za všetky úspechy vďačím mojej rodine.

Čo by si chcel poradiť deťom v škole, ako si majú splniť svoje sny?

Poradil by som im, aby si vždy išli za svojím cieľom a nenechali sa odradiť. Výsledok príde.

Ďakujem ti pekne, Jakub, želám ti veľa úspechov a držím palce do ďalších pretekov  :) 


Fotogaléria k článku