Čo sme čítali v marci?

18.04.2021 23:13
Kultúra a umenie

Autor : Lenka Lapčák Kratochvílová, SOŠ dopravná, Školská ul., Trenčín

Späť na úvod

Ako povedal Joseph Addison: „Čítanie je pre myseľ tým, čo cvičenie pre telo.“


Minulý mesiac sa niesol v znamení knihy a dobrého čítania. Ako iste viacerí z vás vedia, čítanie kníh v sebe nesie veľa pozitív:

- lepšia komunikácia, slovná zásoba a celkové vyjadrovanie sa,

- tréning pozornosti a pamäte, - rozvoj predstavivosti a kreativity,

- rozvoj empatie a súcitu k druhým, vieme sa lepšie vžiť do situácie iných ľudí,

- oddych a relax, je to čas, kedy môžeme zabudnúť na starosti.


Aj žiaci a zamestnanci našej školy sa nenechali zahanbiť a v marci prečítali zaujímavé knihy, ktoré by sme chceli odporučiť aj ostatným.

Prinášame vám niekoľko tipov:


Melanie Greenberg – Jak lépe zvládat nepříjemné situace a konflikty

Aktuálna situácia je pre všetkých zaťažujúca a niekedy nie je ľahké vydržať. Stresu sa v živote bohužiaľ nevyhneme, ale môžeme sa ho naučiť vnímať viac ako výzvu a niečo s ním spraviť. Celkovo sa kniha skladá z 3 častí: po úvode so základnými pojmami v druhej časti autorka prechádza k praktickým technikám a v poslednej časti sa zameriava na zmeny v nastavení mysle, ktoré môžu pri zvládaní stresu pomôcť. Myslím, že je vhodná pre každého, pretože je v nej množstvo techník, ktoré sú však veľmi dobre pochopiteľné a ľahko ich budete vedieť aplikovať do svojho života (mojou obľúbenou je zmyslové vnímanie v prírode). Navyše máte všetky techniky pekne spolu a kedykoľvek sa k nim môžete vrátiť. Táto kniha je teda pre všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať a osobnostne rásť.

Jane Austen – Pýcha a predsudok

To, že ide o populárnu knižnú klasiku, nemusíme spomínať. Nie je to ani žiadna novinka. Napriek tomu oslovuje všetky generácie a zaujala aj našu žiačku: „Povedala by som, že je to pekný romantický príbeh, ktorý má v sebe zároveň nejakú hĺbku. Hlavné postavy pochádzajú z rôznych svetov a obaja majú veľkú chybu, ktorá im zo začiatku bráni byť spolu.“ Nenechajte si ujsť tento príbeh lásky z 18. storočia ani vy.

Silvia Demovičová – Leto s Alexandrom

„Je to pekná kniha.“ Táto kniha je určená najmä pre mladých ľudí. Príjemné je tiež to, že dej sa odohráva na Slovensku. Témou knihy je najmä obdobie životných zmien, ktoré nemusia byť vždy len príjemné. Nechýbajú opisy pocitov, prežívania a odkrývanie rodinných tajomstiev.

Paul Ekman – Odhalené emócie

Ak vás vždy zaujímalo, prečo konáme emocionálne, na čo nám emócie sú, ako sa emócie prejavujú vo výraze tváre a ako môžeme emócie ovplyvniť, táto kniha vám poskytne odpovede na vaše zvedavé otázky. Zistíte, aké svaly sa podieľajú na výraze emócií v tvári, ako odlíšiť úprimný úsmev od falošného a ako lepšie ovládať svoje emócie. Táto kniha tiež obsahuje test, pomocou ktorého môžete zistiť, aký ste dobrý v rozpoznávaní emócií ostatných. Nechýba ani kapitola o klamstve a jeho odhaľovaní. Takže ak chcete odhaľovať emócie svoje aj druhých, určite by ste mali siahnuť po tejto knihe.

James Moloney – Listy pre Margot

„Je to tiež pútavá kniha, ktorú som práve včera dočítal.“ Ide o pomerne novú knihu, ktorá čitateľa prenáša do obdobia 20. storočia v Nemecku. Odohráva sa počas 2. svetovej vojny, obdobia nacistickej ideológie a prináša úplne iný príbeh o láske, než na aký sme v dnešnej dobe zvyknutí. Ak vás táto kniha zaujala, pripravte sa na silný a dojímavý príbeh, ktorý vás nenechá chladnými.


A čo vy? Máte nejakú obľúbenú knihu, ktorá vás nikdy neomrzí?