Vďačnosť

23.09.2019 20:10
Kultúra a umenie

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

  Veľakrát som už počula od niekoho vetu typu: Život je ťažký, zlý a nespravodlivý... Áno, priznávam. Život je ťažký, zlý a aj nespravodlivý, ale ak nič nespravíš, tak tvoj život bude taký navždy.

  Viem, ľahšie je si predstavovať, ako by mal vyzerať život, ktorý by bol pre nás dokonalý, ale naozaj stačí málo na to, aby si bol šťastný aj s tým, čo máš. Musíš vo svojom živote nájsť niečo, za čo budeš vďačný/á, pretože človek, ktorý je vďačný aj za maličkosť je v živote omnoho šťastnejší ako človek, ktorý sa neustále sťažuje, aký zlý je život. Snaž sa o to, aby vďačnosť bola tvojou potrebou.

  Namiesto toho, aby si sa večer sťažoval, že sa ti nič celý deň nedarilo, sa radšej poďakuj, že aj napriek tomu, si silnejší. Tony Robbins povedal: „Keď sa ľuďom nedarí, často si hovoria: Toto bude trvať večne. Ja si namiesto toho poviem: Život má rôzne obdobia a práve teraz prežívam zimu. Osvojiť si takúto metaforu je skvelé, pretože čo nasleduje po zime? Jar! “ Vždy, keď sa mi niečo nepodarí, tak mi to nemôže pokaziť náladu, pretože si poviem túto metaforu. A vďaka nej sa aspoň na chvíľu upokojím a môžem sa obzrieť, čo sa mi za tie roky už podarilo a poďakovať sa za to.

  „Buďme vďační ľuďom, čo nás robia šťastnými, sú to čarovní záhradníci, vďaka ktorým kvitneme. “ Tento citát mi veľmi prirástol k srdcu, pretože ľudia, ktorí nás robia šťastnými, pomáhajú nám, obetujú nám svoj čas, sú pre nás tí najdôležitejší ľudia v našich životoch, lebo človek môže byť akokoľvek pozitívny, ale občas prídu chvíle, keď aj on je smutný. A práve vďaka týmto ľuďom som šťastnejšia. Ďakujem Vám.