Začnime správne...

24.03.2021 22:20
Šport

Autor : Andrej Barnáš, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

        Príchod leta prežíva každý po svojom. Niekto vymení šatník, iný zmení zvyklosti, dá si nové predsavzatia. Nové možnosti rozširujú obzory. Sú takí, ktorí vybehnú do „nákupáku“, ale sú aj ľudia na opačnej škále záujmov. A to športovci.

        Zástanci letných športov si v duchu hovoria: ,,Nech je zajtra plus!” Ale proti sú skialpinisti s lyžiarmi. Príroda nám práve dovoľuje oboje. Každopádne treba začať rozumne a s mierou. To sa týka jedných aj druhých. Nech na konci jari nevyhasneme. Veď ako sa hovorí: ,,Bez chuti nie je pôžitku.” Tí, čo majú problémy s naštartovaním tela a hlavy, by si mali stanoviť primerané ciele. S motiváciou to ide ľahšie - verte mi. Netreba sa preceňovať, aby sme neboli sklamaní. Dôležité je okrem tréningov raz za čas vymeniť stereotypy. Zmeniť miesto alebo druh pohybu. Zájsť si do hôr, poplávať si... Okrem športu je potrebný oddych, aspoň jeden-dva dni do týždňa prídu vhod. A vypnite si mobil.

        Pred každým tréningom by malo prísť zahriatie s rozcvičkou. Po ňom sa trošku natiahnuť a môžete podať výkon. Rada nad zlato: za výkonom výklus alebo iná regenerácia. Počuli ste dobre, keď odplavíte nečistoty z tela, nemali by ste mať bolesti nôh, takzvanú ,,svalovicu“. Samozrejme ešte strečing. Troška sa natiahnuť, nech sme ohybní. Dobré je si tréning na konci zhodnotiť, povedať čo bolo fajn a naopak. Pre tých, ktorým šport nevonia, musím povedať, že im to pomôže aj v súkromnom živote alebo v práci, prípadne škole. Ešte dodatok: robte to, čo vás baví, pôjde vám to ľahšie a s úsmevom na perách.