Zaujímavosti na tému kaprárina

04.03.2021 10:44
Príroda a turistika

Autor : Miriam Benková, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

Kaprárina

Kaprárina je kategória, v ktorej rybár loví kaprovité ryby (ako napr. kapor, amúr, karas) rôznymi spôsobmi na plavák, feeder a položenú. Položená sa ešte delí na lov na boilies a na kŕmidlo.

Kaprárina je jedna z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich rybárskych disciplín v súčasnosti. Je to rekreačný rybolov alebo rybárčenie vykonávaný ako záľuba či oddychová činnosť. Je podobný športovému rybolovu. Je založený na prirodzenej potrebe rýb prijímať potravu. Cieľom je prinútiť rybu, aby prehltla nástrahu, v ktorej je háčik.

Najlepšie obdobie na lov veľkých kaprov je jeseň, keď si kapry robia zásoby na zimu, a jar, keď sa vody opäť pomaly prebúdzajú.


Kapor

V minulosti kapor žil iba v riekach a stojatých vodách, od 14 storočia, sa však odchováva v rybníkoch. . Rozmnožujú sa ikrami. Asi o tri týždne sa z ikier vyvinie malý kapor. O nejaké tri roky má tento kapor 2 - 3 kg.

Kapor obyčajný je všežravec. Vo voľnej prírode sa živí červami a planktónom. Je to najvýznamnejšia európska ryba. Ročný úlovok tohto kapra je okolo 190 000 t.

Podľa šupín rozoznávame 4 druhy kapra:

1. Šupinatý – telo má pokryté šupinami.

2. Zrkadlový (lysec) – má menej nerovnomerne rozdelených zrkadlových šupín, väčšinou na chrbte a na chvostovej časti tela.

3. Riadkovaný – je podobný ako lysec, avšak s radom šupín pozdĺž bočnej čiary.

4. Kožený (hladký) – vo všeobecnosti platí že tento druh kapra nemá žiadne šupiny. Má kožovitý vzhľad a často malý zaoblený chvost. Rad šupín na boku mu buď chýba alebo je neúplný. Majú nižší počet červených krviniek, čo môže spomaliť tempo jeho rastu.

Poznáte najväčšiu slabinu kaprov?

Kaprári začínajú prichádzať na najväčšiu slabinu kaprov a tou je zvedavosť. Svoje klasické nástrahy kukuricu preto sfarbujú a dávajú im rôzne vône a príchute. Či už sypkými krmivami alebo rôznymi zmesami semien ako kukurica, repka a iné obilniny.


Chyť a pusť

Chyť a pusť sa stalo nepísaným pravidlom modernej kapráriny. Pokúsiť sa chytiť veľkého kapra, vychutnať si súboj a po vyfotografovaní ho čo najšetrnejšie pustiť. Ak by si každý odniesol svoj úlovok domov, ostali by nám prázdne jazerá. Medzi najznámejšie preteky v našom okolí patrí IBBC na Balatone (Maďarsko) Zemplínsky Kapor (Slovensko), alebo STAIRS TO HELL na Mušove (Česko). Svetový rekord je kapor, ktorý vážil 51,2 kg.


Zdroje:

https://www.rybarskydom.sk/kaprarina/ https://www.kevinshop.sk/kaprarina/ https://www.hacik.sk/blog/category/ako-chytat-kapry/article/kaprarina.xhtml https://referaty.aktuality.sk/kapor-obycajny/referat-12524 http://www.akonaryby.sk/co-mozno-este-neviete-o-kaproch/ https://www.hacik.sk/blog/category/ako-chytat-kapry/article/kaprarina.xhtml https://www.kevinshop.sk/kaprarina/