Ako sa zabaviť počas karantény

09.02.2021 19:12
Zábava

Autor : Viera Helbichová, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na úvod

Pokladovka v interiéri

Pre túto hru neexistujú pravidlá, a predsa je to najobľúbenejšia hra pre malých i veľkých. Celú si ju môžete vymyslieť sami – pracujete s tým, čo máte k dispozícii. Najprv si zvolíte „poklad“ (sladkosť, hračka), ktorý má jednotlivec či skupina nájsť. Následne ukryjete indície alebo úlohy, ktoré musia hráči vylúštiť a ktoré ich k pokladu priblížia. Indície dômyselne poschovávate v rôznych izbách. Môžete si vyrobiť aj zjednodušenú mapu bytu. V nej číselne označte miesta, kde sa úlohy skrývajú. Deti sa naučia, ako pracovať s mapou, lúštia, hádajú a napokon sa tešia z nájdeného pokladu. A vy s nimi.

Spoločné varenie

Aj počas karantény je potrebné naplniť si brušká a predpokladáme, že varíte častejšie ako doteraz. Zdravú stravu máte zrazu pod kontrolou a spoločné stolovanie tiež prináša svoje ovocie. Čo tak povýšiť čas pri sporákoch na udalosť dňa? Ak je vás veľa, môžete sa v kuchyni striedať. Každý si môže vyskúšať vlastný recept a prekvapiť ostatných. Pečením naštartujete svoju kreativitu, výsledok osladí náročné dni. A nemajte strach z výsledku – jedlo vždy zbližuje.  Vždy.

Spoznávačky

Vymyslite si spoločne s deťmi čo najviac otázok zameraných na zistenie informácií o nich a o vás. Otázky skryte do vrecúška. Herný plán si môžete nakresliť či použiť z inej hry. Pomocou kocky sa budete posúvať a pritom ťahať otázky (napr. Ako by vyzeral tvoj dokonalý deň? Aké sny sa ti snívajú najčastejšie? Kým by si chcel byť, ak by si bol slávny a prečo? Aký najkrajší darček si v živote dostal? a pod.). Cieľom nebude iba dostať sa do cieľa, ale najmä vzájomne sa spoznať, veľa sa o sebe dozvedieť a pravdepodobne sa aj veľa nasmiať.

Tie najlepšie stolové hry pre každú vekovú kategóriu:

Nielen pre deti: GOBLÍCI JEDLÍCI

Hra je rýchla, jednoduchá a neuveriteľne zábavná. Pokúste sa usporiadať svojich goblíkov do radu. Podobá sa klasickým piškvorkám, akurát vaši goblíci (princíp matriošiek) môžu jednoducho spapať svojich súperov. Podarí sa vám usporiadať ich do radu skôr ako súperovi?

Nielen pre teenagerov: KRYCIE MENÁ

Hra je ako stvorená pre veľkú rodinu. Je strategická, podporuje analytické myslenie a je prekvapivo návyková. Proti sebe stoja dva tímy, ktoré sa snažia vylúštiť, ktoré slová na hracom pláne patria práve im. Robia tak pomocou zmysluplných indícií, ktoré vám hovorí veliteľ tímu.

Nielen pre dospelých: AKO TO BOLO KEDYSI

Unikátna rodinná hra, ktorá spája generácie a zábavnou formou pomáha trénovať pamäť. Hra má jednoduché pravidlá, je stále iná a neomrzí. Zabavia sa pri nej dokonca aj starí rodičia, keďže majú možnosť zaspomínať si a vyrozprávať sa.

Prajem príjemnú zábavu a oddych.