Ako prikrmovať vtáky v zime?

17.12.2020 18:26
Príroda a turistika

Autor : Jana Kroková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia!

Keď nám je zima, prikúrime. Keď sme hladní, niečo si uvaríme. Keď nemáme z čoho, zbehneme do obchodu.

Žiaľ, vtáčiky takéto možnosti nemajú a zimu musia prežiť vonku – nech sú podmienky akékoľvek. Najmä počas mrazivých dní ku koncu zimy im dochádzajú nielen sily, ale aj strava. Preto by sme nemali váhať a operencom pomôcť a prikŕmiť ich. Na jar nás za to odmenia nielen spevom, ale tiež nám pomôžu zbaviť sa škodcov v záhrade – bez chémie. Ako prikrmovať vtáčiky počas zimy a akému jedlu sa naopak vyhnúť?

Ideálny riešením počas zimy je pripraviť pre vtáčiky kŕmidlo so strieškou a bočnými stenami vysokými niekoľko centimetrov. Prečo? Aby im jedlo nezvlhlo a vietor ho nesfúkol. Zároveň by sme im toto miesto mali pravidelne čistiť, aby nedochádzalo k šíreniu chorôb prenosných iba na vtáky. Úplne najlepším zdrojom živín pre vtáčiky počas zimy sú semená slnečnice. Tie obsahujú všetky potrebné látky, ktoré pomôžu operencom prežiť toto náročné obdobie. Pokojne ich však môžeme doplniť aj inými druhmi semien – prosom, ovsom, konope, repkou či pšenicou. Tiež môžeme pridať orechy, odporúčame však celé – nakrájané by sa mohli rýchlejšie pokaziť. Výborným zdrojom živín je tiež hovädzí loj, na ktorom si pochutia nielen sýkorky, ale aj ďatle. Chybu neurobíte ani pridaním sušeného ovocia, ideálne domáceho, kupované zväčša obsahuje škodlivý oxid siričitý.

Ako zabezpečiť pitný režim, keď mrzne?  Dávať vtáčikom vodu do misky a spoliehať sa na to, že sa z nej napijú ešte skôr, ako zmrzne, môže byť nielen zbytočné, ale pre operence dokonca aj nebezpečné. Niektoré vtáky by sa mohli v miske s vodou okúpať a v dôsledku mrazivého počasia uhynúť na podchladenie. Ako teda vyriešiť túto situáciu? Najlepším spôsobom je dať jabĺčko do kŕmidla, tiež ho však nekrájame, aby sa rýchlo nepokazilo. Práve toto ovocie je skvelým zdrojom tekutín, vďaka ktorému vtáky nebudú trpieť smädom.

Čo naopak nedávať jesť vtáčikom? Organizmus vtákov je počas zimy oslabený a v kombinácii s nesprávnou stravou by im mohol spôsobiť zažívacie problémy, v horšom prípade smrť. Čomu sa teda v kŕmidle vyhnúť? Určite tam nepatrí žiadne staré jedlo, ktoré sme nestihli skonzumovať. Rovnako by sme sa mali vyhnúť potravinám, ktoré obsahujú soľ a korenie – to predstavuje pre operence jed. Problematický môže byť aj starý či suchý chlieb – ten často obsahuje zárodky plesne, navyše už len samotný predstavuje zvýšenú záťaž pre tráviaci systém vtáčikov. Vyhnúť by sme sa mali aj nesprávne skladovaným semenám, ktoré prejavujú náznaky plesne či zvlhnutia. Rovnako zažltnuté semená patria do koša a nie do kŕmidla.

Ak sa vám podarí udržať populáciu vtáctva vo vašej záhrade v dobrej kondícii, na jar sa vám odvďačí – len počas jedného dňa kŕmenia mláďat dokážu sýkorky skonzumovať desiatky tisíc húseníc. Môže to znieť neuveriteľne, ale je to skutočne tak, ich presný počet sa pohybuje okolo 30 tisíc.


Zdroje:

https://magazin.temponabytok.sk/ako-a-cim-prikrmovat-vtaky-pocas-zimy/

https://urobsisam.zoznam.sk/poradna/chovatelstvo/ako-prikrmovat-vtaky-aby-prezimovali-bez-ujmy