Štedrovečerné zvyky

17.12.2020 18:26
Zábava

Autor : Diana Vavreková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí kamaráti,

naši predkovia boli veľmi poverčiví, verili že práve na Vianoce majú rôzne obrady a úkony tajomnú moc. Dodržiavali množstvo zvykov a tradícií, niektoré z nich sa zachovali dodnes. Ktoré štedrovečerné zvyky zachovávate vy?

JABLKO

Hneď po večeri bývalo zvykom rozkrojiť jablko a podľa tvaru jadrovníka predpovedať prítomným ich osud. Ak mal jadrovník rozkrojeného jablka tvar hviezdy, očakávalo sa v rodine šťastie a majetok. Ak mal tvar kríža, dala sa očakávať choroba, ale aj smrť. Škaredý jadrovník, červík, znamenali chorobu alebo nešťastie.


SVIEČKA

Po štedrovečernej večeri sa zapálila uprostred stola sviečka. Každý člen postupne sfúkol plameň a sledovali dym. Ak stúpal rovno, znamenalo to, že dotyčný bude zdravý, ak smeroval k dverám alebo do boku, znamenalo to, že zomrie. V niektorých rodinách sa fúkalo iba raz a na koho išiel dym, ten mal do roka zomrieť.

DARČEKY

Všetci by sme najradšej darčeky rozbaľovali už pred večerou. Vždy však treba počkať, pretože zvykom je rozbaľovať darčeky až po večeri. Kedysi sa zazvonilo po večeri na zvonček, rodina vstala od stola a presunula sa k vianočnému stromčeku. Často darčeky rozdeľoval najstarší člen rodiny, čiže otec, prípadne starý otec. Dnes už je to voľnejšie a darčeky rozdeľujú deti, pretože to má  pre ne špeciálnu atmosféru.







SLOBODNÉ DIEVČATÁ

Tradície neminuli ani slobodné dievčatá, ktoré na základe zvykov mali poznať svoju budúcnosť a zisťovali vlastnosti svojho nastávajúceho. Liali do vody rozžeravené olovo a podľa tvaru, ktorý sa vo vode vytvoril, predpovedali budúcnosť. Dievčatá, ktoré sa chceli vydávať, hádzali topánku za hlavu. Keď dopadla špičkou ku dverám, dievča do roka odišlo z domu.

ORECHY

Na škrupinky vlašských orechov sa prilepili sviečky a tie sa pustili na vodu do nejakej nádoby. Komu plávala loďka ďaleko, mal odísť do cudziny. Majiteľ škrupinky, ktorá sa držala pri okraji nádoby, mal zostať blízko domova. Komu loďka nabrala vodu a potopila sa, ten mal zomrieť. Následne najstarší člen rodiny rozhádzal celé orechy do každého kúta v dome, aby rodine zabezpečil hojnosť. V minulosti malo však hádzanie orechov úplne iný zmysel. Ich hádzanie do kútov predstavovalo akúsi formu spomienok na zosnulých.

OBLÁTKY

Počas štedrej večere hlava rodiny delila oblátky. Symbolizovalo to poslednú večeru Krista, keď sa kúskom jedla delil so svojimi učeníkmi.


Zdroj:

https://www.zahrada.sk/magazine/verite-na-myty-povery-pripomente-si-stare-vianocne-tradicie-2?fbclid=IwAR0owxHeAaijWA0r2ipzdH9-mTOGF-Mh5cAZjiecJPVN7i1PklYJu7gzUxE