Opäť je tu s nami jeseň…

10.11.2020 13:55
Šport

Autor : Zuzana Pagáčová, SOŠ dopravná, Školská ul., Trenčín

Späť na úvod

Ako lusknutím prsta je tu opäť jeseň a s ňou aj jesenná atmosféra. Jesenné obdobie je charakterizované vďaka nádherným farbám lístia na stromoch, dušičkami a zmenou času. Ale to nie je všetko, vďaka jeseni sa dajú urobiť rôzne jesenné pochúťky. Pre jesennú kuchyňu je typická tekvica. U nás doma vládne hokaido, ktoré sa dá využiť na polievky, kašu, placky, upiecť ale aj v sladkej verzii. Mám tu jeden recept pre Vás.


HOKAIDOVÁ TORTA

Cesto: 4 vajíčka

           4 lyžice cukru

           4 lyžice orieškov (môžu aj nemusia byť)

          1 prášok do pečiva

           malú čajovú lyžičku perníkového korenia

          150 - 200g strúhaného hokaida

           5 - 6 lyžíc mandľovej múky


Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme do cesta. Dáme piecť na 170 °C cca 30 až 50 min. Cesto po vychladnutí naplníme.

Plnka : - Dáme si uvariť 200g hokaida s pomarančom, škoricou do mäkka - Po vychladnutí ho rozmixujeme na jemné pyré a rozdelíme na dve časti - Vyšľaháme 250g mascarpone a šľahačku podľa hustoty plnky a pridáme jednu časť pyré a opatrne premiešame Môžeme ísť plniť. Korpus rozrežeme na polovicu, potrieme ho hokaidovím pyré a dáme plnku. Časť plnky si odložíme na potretie torty. Tortu potrieme a ľubovoľne ozdobíme. Tortu je možné plniť lubovolnymi plnkami alebo len poliať čokoládov.

Typ: Z hokaida sa dá urobiť bábovka alebo plnené poháre.