Jeseň v kuchyni

25.10.2020 12:46
Zábava

Autor : Michaela Némethová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí kamaráti,

ku každému ročnému obdobiu patrí nejaké ovocie alebo zelenina. K jeseni určite patrí tekvica. Práve preto vám dnes prinášam dva jednoduché tekvicové recepty.

Tekvicové krekry

Budeme potrebovať:

100 g hokkaido tekvice, 100 g masla, 160 g špaldovej hladkej (alebo obyčajnej) múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL lyžičku soli, 1 vajce, hrubozrnnú morskú soľ, semienka na posypanie (tekvicové, slnečnicové, sezamové, ľanové…).

Postup:

Postrúhanú tekvicu zmiešame s maslom, práškom do pečiva, múkou a soľou. Môžeme pridať aj nastrúhaný syr alebo cesnak na chuť. Vyhrejeme si rúru na 180 stupňov. Cesto vypracujeme a vložíme ho na 20 minút do chladničky. Potom ho rozvaľkáme asi na hrúbku 3 mm. Nakrájame na ľubovoľný tvar, napríklad pásiky, štvorce alebo môžeme vykrajovať rôzne veselé tvary. Krekry preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 20 minút do rúry, posypeme semienkami, necháme vychladnúť a môžeme chrúmať".

Jogurtovo-tekvicový pohár 

Budeme potrebovať: 

300 g bieleho jogurtu, 200 – 250 g tekvicového pyré, 1 ČL škorice,  2 PL medu/javorového sirupu a oriešky, čokoládu alebo niečo na ozdobenie.

Ako si pripraviť pyré?

Potrebujeme: 200 g tekvice, 40 g masla, vodu, smotanu a citrónovú šťavu.

Postup: Tekvicu nakrájame, podlejeme vodou a dusíme. Počas dusenia podlievame vodou. Pridáme smotanu, citrónovú šťavu (podľa chuti) a mixujeme. Tekvicové pyré zmiešame so zvoleným sladidlom a škoricou. Následne striedame a vrstvíme jogurt a pyré do pohárov. Jogurt si tiež môžeme osladiť, nie je to však nutné, pretože ak sa zmieša s pyré, bude dostatočne sladký. Pohár ešte môžeme ozdobiť orechmi, čokoládou alebo ovocím. Hotové poháre necháme odležať v chladničke aspoň 10 minút.

Dobrú chuť!



Fotogaléria k článku