Kamenný krásavec

24.10.2020 23:13
Príroda a turistika

Autor : Dominika Horníková, 8. ročník, ZŠ Pusté Úľany

Späť na úvod

    Už od malička som sa zaujímala o hory, skaly a veľhory. Počas prázdnin som uvažovala nad zdolaním niekoľkých vrchov a napadol mi Veľký Rozsutec. Moja mama a krstní rodičia sú turistické typy ako ja, preto som sa rozhodla ísť s nimi.

    Jedného dňa sme vyrazili na chalupu mojich krstných v Novej Bystrici na Kysuciach. Pár dní sme len oddychovali, ale pomaly sa blížil náš veľký deň. Večer sme si pripravili všetky potrebné veci. Zbalili sme si vodu, nejaký ten chlebík a náhradné tričko. Ráno sme skoro vstávali. Niečo sme zjedli a vyrazili sme. Môj krstný nás odviezol do Terchovej  a turistika sa začala. Prešli sme cez Dolné Jánošíkove diery, kde nás obklopovala nádherná príroda, hlasité vodopády a mohutné skaly. Cez rebríky a kamenisté chodníky sme sa dostali do Horných Jánošíkových dier. Tie boli náročnejšie, ale napokon sa pred nami otvorilo Medzirozsutcie. Po pravej strane sa týčil Malý a po ľavej Veľký Rozsutec. Urobili sme si tam malú prestávku, najedli sa, prezliekli a pokračovali. Prudko sme stúpali na Veľký Rozsutec. Bolo to dosť náročné. Všade naokolo bola kosodrevina a obrovské skaly. Nakoniec sme vyšli na vrchol. Pred očami sme mali nezabudnuteľne krásny pohľad na krajinu plnú zelene, kopcov a dolín. Videli sme aj susedný Malý Rozsutec a Stoh. Po chvíli kochania sa nad našou obdivuhodnou slovenskou prírodou sme sa rozhodli ísť dole, za pomoci reťazí, ktorých sme sa pridržiavali. Zišli sme na Medziholie, kde sme sa napili a pokračovali po zablatenom lesnom chodníku do Štefanovej. Tam sme si požičali kolobežky a spustili sa priamo do Terchovej. Po sedemhodinovej túre to bol najlepší moment pre naše unavené nohy. V Terchovej nás už čakal môj krstný, odložili sme kolobežky a išli na chalupu. Osprchovali sme sa, najedli a pustili do hrania kariet. Večer sme si uvarili teplý čaj a náš dlhý náročný deň plný zážitkov bol za nami.

    Na budúci rok sa chystáme zdolať Malý Rozsutec, ale ten po zdolaní Veľkého Rozsutca, Kráľovej hole a Predného Soliska bude pre nás hračkou!