Poznávame krásy Terchovej

19.08.2020 15:49
Príroda a turistika

Autor : Lucia Onderová, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Cez prázdniny rada poznávam Slovensko. Tento rok mi najviac učarovala slovenská obec Terchová na Orave, pýšiaca sa krásnymi miestnymi a ľudovými kuriozitami, ako je napríklad architektúra, hudba, halušky a tiež mnohými povesťami opradený zbojník Jurko Jánošík. Pár z nich vám predstavím.

Jurko Jánošík

Známy Juraj Jánošík sa skrýval v horách a lesoch a zbojníckym, teda lúpežníckym spôsobom okrádal ľudí. Peniaze, ktoré ukradol si nenechal, ale dával ich chudobným. Aspoň tak sa hovorí v povestiach. V jeho rodisku Terchová nájdeme aj jeho pamätník, expozíciu Jánošíkov dom a ďalšie veci po ňom pomenovaných: Jánošíkove diery, folklórny festival Jánošíkove dni, hotel Jánošík, reštaurácia Jánošíkova Valaška...

Socha Jánošíka

Monumentálna socha Jánošíka bola odokrytá v roku 2018 pri príležitosti 300. výročia Jánošíkovho narodenia. Socha meria 7,5 metra a je vyrobená z oceľového plechu. Je umiestnená na Vŕškoch, pri ceste, ktorá mieri do Vrátnej.

Jánošíkove diery

Jánošíkove diery sa nachádzajú v Národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Turistov lákajú hlavne chodníky s rebríkmi a viac ako 20 vodopádov. Rebríky niekde dosahujú 12 až 15 m. V zime sú pokryté ľadom. Do Dier sa ide z obce Terchová – Štefanová a Biely Potok. Zo Štefánovej sa dá zviesť aj kolobežkami.

Chleb

Pre milovníkov hôr odporúčam Chleb, ktorý je tretí najvyšší vrchol Malej Fatry a má 1 645,6 m n.m. Chleb sa nachádza neďaleko vrcholov Veľký Kriváň a Poludňový grúň. Cesta na Chleb má zjednodušený prístup 8-miestnou kabínkovou lanovkou.

Terchovská ľudová muzika

Terchovská muzika je dnes začlenená do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Tohtoročnou novinkou v Terchovej sú hrajúce autobusové zastávky, kde si túto hudbu môžete vypočuť.

Fotogaléria k článku