Prvosienka jarná

22.06.2020 22:23
Príroda a turistika

Autor : Mika Miko , ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

    Rada chodievam do prírody, hlavne na prechádzky po našich pestrých a rozmanitých lesoch, kde môžeme vidieť naozaj veľa zaujímavých podôb života. Jedným z nich je aj bylinka, ktorú by som vám chcela bližšie priblížiť.

    Môžeme ju jednoducho opísať ako menšiu bylinku s krásnymi zlatožltými, príjemne voňajúcimi kvetmi, ktoré sú iba len mierne pootvorené. Prvosienka jarná má však ešte jednu príbuznú, s ktorou si ju môžeme ľahko pomýliť. Je to prvosienka vysoká, ktorá má na rozdiel od prvosienky jarnej kvety len slabožlté a široko otvorené.

    Prvosienka svojim účinkom rozširuje skupinu jarných rastlín pôsobiacich na dýchacie orgány. Uvoľňuje hlieny, lieči chrípku, prechladnutie, astmu a pomáha proti suchému kašľu. Jej ďalšou dobrou vlastnosťou sú upokojujúce účinky, preto sa používa pri neuróze, nespavosti, migréne a pôsobí aj ako mierne srdcové tonikum.

    Samotná droga sa nepoužíva, pretože môže vyvolať nevoľnosť až vracanie, tvorí však veľmi potrebnú súčasť mnohých čajových zmesí na vyššie uvedené ochorenia. Kvety prvosienku sú aj častou prísadou do inhalačných zmesí bylinných kúpeľov pre nervovo chorých, ale možno ju pridať aj do kúpeľa proti reume, porážke a ďalších ochoreniach, kde sa cení jej schopnosť upokojiť organizmus aj zvonku.

Čajová zmes na zápal priedušiek:

kvet prvosienky 5 (dielov)

kvet divozelu 5

kvet podbeľa 5

list skorocelu 4 (diely)

vňať dúšky 4

kvet slezu 4

koreň ibiša 4

kvet bazy 3

vňať pamajoránu 3

Dve lyžice zmesi zalejeme 1/2 l vriacej vody, môžeme pridať aj trochu feniklu alebo anízu. Necháme prikryté asi 15 minút vylúhovať. Precedíme, dobre osladíme medom a dochutíme citrónovou šťavou. Dáme do termosky a po celý deň po troške popíjame (poslednú dávku pred spaním).