VČELA - najdôležitejšie zviera na svete

22.06.2020 21:00
Príroda a turistika

Autor : Martin Čabák, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Včela je jednou z najvýznamnejších opeľovačov a má v prírode nezastupiteľné miesto. Viete, že nedávno bola vyhlásená za najdôležitejšie zviera na svete a že existuje aj Svetový deň včely?

Prečo je včela dôležitá?

Včela medonosná patrí medzi užitočný hmyz, ktorý poletuje z kvetu na kvet, zbiera nektár a prenáša peľ. Tým prispieva k lepšej úrode a zdraviu ľudí.

Ako ju možno chrániť?

Odhaduje sa, že až 90% kvitnúcich rastlín a 75% plodín závisí od opeľovačov. Dôležitou je zmena pestovateľských postupov na priateľské k včelám a k všetkým opeľovačom. Ľudia si musia viac uvedomiť význam a nenahraditeľnosť včiel, ich ochranu a ochranu ich biotopov. Preto si každoročne 20. mája pripomíname Svetový deň včiel. Dokonca v januári tohto roka vyhlásili včelu za najdôležitejšieho a chráneného živočícha.

Ako Slovensko podporuje včely?

Aj Slovensko sa pridalo k ostatným krajinám na záchranu opeľovačov. Už dlhšie sa používajú na poliach pesticídy a hnojivá, ktoré sú neškodné pre včely. Ak sa plánuje postrek väčšieho územia, informovaní včelári nevypustia včely z úľa.

Za posledné roky sa u nás zvýšil počet včelárov.

Aj my ich vieme podporiť, ak nahradíme cukor medom.

Výzva:

Naučme sa vnímať včely ako nenahraditeľnú súčasť prírody a podporujme aktivity na ich ochranu.

Bez nich by neboli ani kvety, ani úroda, ani MY.


Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/opelovacov-zavisi-90-percent-vsetkych-rastlin-pocet-klesa-slovensku-aj-vo-svete/2165292

Fotogaléria k článku