Výlet na poľovnícky kaštieľ Antonstál

11.06.2020 21:42
Šport

Autor : Michal Havranek, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Hľadal som výlety v okolí a náhodou som objavil náučný poľovnícky a lesnícky chodník Nemšová v Ľuborčianskej doline.

Jedného dňa počas karantény sme sa ho vybrali navštíviť. Prekvapilo nás, aké rôzne atrakcie sa nachádzajú pri náučnom chodníku. Ako napríklad železnička, ktorú nechal vybudovať Anton Dreher. V minulosti sa používala na prepravu dreva. Trať bola dlhá približne dvanásť kilometrov a viedla Ľuborčianskou dolinou z Ľuborče do Podkopaného. Bol tu aj turistický smerovník, ohnisko, kaplnka sv. Hubertaprierezy 25 drevín.

Chodník mi pripadal zaujímavý, a tak sme išli ďalej. Cesta pokračovala do mierneho stúpania po asfaltovej ceste. Zdala sa mi nekonečná. Po 5 km som uvidel poľovnícky zámoček Antonstál, ktorý dnes slúži ako účelové zariadenie lesnej pedagogiky aj na rekreácie.

História zámku sa spájala s Brumovským panstvom, ktoré sa rozkladalo na území Moravy a Považia. Zámok mal viacero majiteľov. Za Ilešháziovcov sa tu rozvinulo prvé organizované lesné hospodárstvo. Jedným z významných majiteľov bol aj hore spomenutý Anton Dreher, ktorý sa vášnivo venoval poľovníctvu. Vybudoval viacero zverníc s diviakmi a jeleňmi. Lesníci tam dodnes chovajú v ohrade diviaky. V päťdesiatych  rokoch zámok znárodnil Československý štát a zriadil na ňom školu pre drevorubačov. V roku 1997-2000 prešiel zámok rekonštrukciou. V lete sa tu organizujú aj tábory pre deti, ktoré sa môžu všeličo naučiť o prírode. Diviaky tu môžete pozorovať v ohrade aj s ich mláďatami.

Neďaleko sa nachádza pamätník pripomínajúci pád amerického lietadla.

Na prechádzky Ľuborčianskou dolinou a na návštevu Antonstálu rady chodia najmä rodiny s deťmi a samozrejme aj cyklisti. Je to výborný tip na výlet.


Zdroj: Informačná tabuľa Antonstal