Čo robiť počas nútených prazdnin?

26.03.2020 22:13
Zo školy

Autor : Matej Remenár, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na úvod

Vírus COVID-19, karanténa, panika a stres. Čo môžete robiť počas týchto prázdnin celé dni? Všeličo. _____________________________________________ Môžete relaxovať v kľude a v pohodlí vášho domova. Počúvať hudbu, pozrieť si dobré filmy alebo seriály.

Ja ako študent môžem povedať, že doma sa občas nudím a škola mi chýba. Myslím si, že väčšina z nás si tiež uvedomila, že učiť sa štýlom ,,samoštúdia” je pri niektorých predmetoch veľmi ťažké. Hlavne odborných. Doma nám chýba učebný inventár, odborný výklad učiteľa. Každý týždeň dostávame rôzne pokyny od naších vyučujúcich. Vypracovanie online testov, zhliadnutie videí potrebných pre odbornú prax. Tiež však dostávame úlohy na spoznámkovanie všakovakých tém, ktoré sú občas nám neznáme a je tažké im porozumieť. Vtedy nastávajú menšie komplikácie. Verím, že aj učitelia nájdu spôsob, ktorý bude najlepší pre nás a aj pre nich. Oceňujem veľkú ochotu niektorých učiteľov, ktorí majú snahu nám učivo čo najviac vysvetliť a priblížiť. Nechávajú nám na seba súkromné kontakty. Nám neznáme odborné slová tak môžu vysvetliť individuálne napríklad v mejle. Od školských vecí sa však treba aj odreagovať. Myslím si, že jeden z najlepších spôsobov je prechádzka v prírode a získavanie vitamínu D ,,slnením” sa. Tento spôsob je v posledných dňoch veľmi diskutabilný. Na sociálnych sieťach vznikajú rôzne fóra, kde ľudia navzájom zdieľajú svoje názory. V tomto prípade súhlasím s tvrdeniami horskej záchrannej služby, ktoré uvediem nižšie. ______________________________________________ Odporúčania HZS pri pohybe v horách v čase rizika nákazy koronavírusom V súčasnej dobe sa vo veľkom diskutuje o tom, či v tomto období, počas platnosti opatrení súvisiacich so zamedzením šírenia koronavírusu by mali turisti chodiť do hôr alebo nie, a ak áno, tak za akých podmienok. Je prezentovaných mnoho odporúčaní a jedným z nich je aj to, že by sa v horách mali pohybovať po samom, čo však môže, hlavne pri pohybe vo vysokohorskom teréne a mimo značených trás predstavovať veľké riziko. Určite neodporúčame návštevníkom chodiť do hôr vo veľkých skupinách, čo je v dnešnej dobe až neprípustne a spojené s veľkým rizikom šírenia nákazy. Vhodnejší je však pohyb vo dvojici, s niekým, s kým zdieľate napríklad spoločnú domácnosť a v prípade nehody si viete navzájom privolať pomoc. A ak sa už vyberiete do vysokohorského terénu sami, je dôležité informovať o tejto skutočnosti, ako aj trase, ktorú idete absolvovať a predpokladanom čase návratu príbuzných alebo inú osobu, ktorá v prípade, ak sa vám stane úraz alebo budete potrebovať pomoc, bude vedieť o týchto skutočnostiach informovať záchranné zložky. Je vhodné mať so sebou nabitý mobilný telefóny, poprípade náhradný zdroj (powerbanku), GPS v mobile, nainštalovanú niektorú z mobilných aplikácií, pomocou ktorých si viete privolať pomoc (aj z oblastí so slabým mobilným signálom) a záchranárom sa súčasne s hovorom alebo tiesňovou SMS zobrazí aj Vaša GPS poloha (App HZS, Záchranka, App 155,.....), svetlo a samozrejme vhodný výstroj a výzbroj, tekutiny a niečo na doplnenie energie. 
 Horská záchranná služba opätovne apeluje na všetkých návštevníkoch hôr, aby sa správali zodpovedne, zbytočne pri pohybe v horách neriskovali a neohrozovali zdravie a životy seba, ale aj ostatných ľudí a záchranárov, ktorých pomoc by následne mohli potrebovať.

(zdroj: Facebookový profil HZS)

Je na každom z nás ako si tieto dni spriemníme. Za seba vám všetkým želám pevné zdravie.