Rozprávka o Ňufkovi

18.03.2020 22:48
Zábava

Autor : Oliver Lipčák, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

Rozprávka o Ňufkovi

Kde bolo- tam bolo, bol raz jeden veľkonočný zajac. Volal sa Ňufko a nosil deťom veľkonočné darčeky - zdobené vajíčka a čokoládky. Mal aj svoje lietadlo, ktorým ich roznášal. Nikto ho nemohol zazrieť. Raz ho ale uvidel chlapček, ktorý sa volal Jano. Žil v Amerike. Bol ešte malý, keď ho uvidel. Myslel si, že to bol len sen. O dva roky ho zas uvidel. A prišiel na to, že to nebol sen. Chcel ho pohľadať, no nenašiel ho.
Prešlo dvadsať rokov.
Za tie roky Jano Ňufka nikdy nevidel. Takmer naňho zabudol. Raz, keď v noci nevedel zaspať, si naňho znova spomenul. Dostal nápad - bude striehnuť počas veľkonočných sviatkov. Vyčká a chytí ho. No nepodarilo sa mu to.
Pokúsil sa o to aj o rok. Keď uvidel jeho lietadlo, tak doňho skočil. Ale bol príliš veľký a lietadlo spadlo. Ňufko bol na Jana veľmi nahnevaný. Jano mu opravil lietadlo a Ňufko mu prepáčil. Odvtedy boli Jano s Ňufkom navždy najlepší kamaráti. Ňufko Janovi ukázal, kde býva a ako nosí deťom darčeky. Jano chcel s Ňuflkom pracovať. Ale Ňufko s tým nesúhlasil. Dovtedy ho prosil, kým Ňufko nepovedal áno. Spolu roznášali deťom darčeky na Veľkú Noc. Toto trvalo veľa rokov. Ňufko a Jano šťastne žili, až kým nezomreli. Odvtedy sa na veľkonočné sviatky musíme pripravovať každý zvlášť - sami si vyzdobujeme naše domy, maľujeme kraslice a chystáme dobroty. Dnes už málokto vie, že kedysi dávno-pradávno to pre ľudí robili  zajačik a chlapec, ktorý chcel nosiť radosť so svojim kamarátom.