Kyslá kapusta - vitamínová bomba

29.01.2020 16:10
Zábava

Autor : Peter Urban, Stredná športová škola Kožušnícka 2 , Trenčín

Späť na úvod

    Všetky aktivity spojené s jedlom sú u nás na intráku veľmi obľúbené. So železnou pravidelnosťou robíme na intráckych kuchynkách všelijaké jedlá z ovocia a zeleniny, ktoré nám práve ponúka sezóna. No a keďže teraz sme uprostred zimy, po ovocie či zeleninu musíme zájsť do pivnice alebo špajzy. Oči nám padli na súdok s kyslou kapustou.

    Len tak, pre nič za nič, by sa o kyslej kapuste nehovorilo ako o vitamínovej bombe – je to naozaj tak. Momentálne je riziko nákazy chrípkou a pre zdravé vlastnosti kyslej kapusty sme sa rozhodli urobiť si niečo práve z nej.

                                                        

    Poďme si teda spomenúť aspoň zopár pozitívnych vlastností kyslej kapusty. Obsahuje vitamíny zo skupiny B, C, E a K. Má protizápalové a antibiotické účinky – je to teda výborná prevencia voči nachladnutiu a chrípke. Obsahuje také látky ako železo, fosfor, flór, horčík, draslík, zinok, mangán či vápnik. Kyslá kapusta tiež pôsobí ako prírodné probiotikum – zlepšuje teda trávenie. Podporuje tvorbu červených krviniek. Dámy určite poteší, že kyslá kapusta svojimi blahodarnými účinkami pôsobí proti starnutiu pokožky.

    Na Slovensku je tradíciou variť novoročnú kapustnicu. My sme si tiež uvarili takú ,,oneskorenú“ novoročnú kapustnicu. Ako také menšie predjedlo sme si spravili pirohy zo zemiakového cesta plnené kyslou kapustou a zdobené údenou osmaženou slaninkou. Zvyčajne síce robíme všetko zo sezónnych surovín čo najzdravšie, ale veď nemôže byť stále pôst – občas si aj doprajeme. Dopriali sme si aj preto, že na príprave sa podieľali aj naši chlapci a ako to už pri chlapoch býva – bez poriadnej dávky dobrého mäska by to pre chlapcov nebolo ono. V tomto nám výborne pomohol náš žiak Leo, ktorý doniesol do kapustnice výborné domáce klobásky z ich zabíjačky. Nechýbali sušené slivky a údené koleno. Pirohov bol plný hrniec a kapustnice tiež – je jasné, že sa ušlo každému – chlapcom, dievčatám a ešte aj pani vychovávateľkám.

Varenie sezónnych surovín je stále viac obľúbené. Už teraz sa nás žiaci pýtajú: ,,kedy budeme variť znova?“ Do konca zimy určite ešte raz. A čo to bude? Uvidíme,
na čo nám padne zrak v špajze.