5 miest, ktoré sa oplatí vidieť v Ríme

13.01.2020 20:48
Kultúra a umenie

Autor : Daniela Bauerová, SŠ Mokrohájska, Bratislava

Späť na úvod

Kto by nepoznal „večné mesto“ Rím, ktoré sa pýši skvostnými pamiatkami, slávnymi pápežmi, miestnou kuchyňou a takmer tritisíc ročnou históriou? Mne sa naskytla príležitosť zúčastniť sa výletu do tohto legendárneho mesta týždeň pred vianočnými prázdninami. Samozrejme som tam nešiel sám – bol som členom 13 člennej skupiny, pozostávajúcej zo žiakov gymnázia, pomaturitného štúdia, ich rodičov, pani učiteľkou umenia a kultúry a jej sestrou-saleziánkou. Lákala ma možnosť spoznať miesta, z ktorých dýcha história a taktiež možnosť uliať sa zo školy. Ponúkam vám päť miest, ktoré v Ríme určite musíte vidieť.


1) Bazilika sv. Petra (tal. Basilica di San Pietro)

Na začiatok musím vysvetliť, že mini štátik Vatikán je vlastne súčasťou mesta Rím. Mali sme to šťastie, že sme bývali kúsok od centra Vatikánu, čiže všetky pamiatky sme mali na dosah ruky. Bazilika sv. Petra je impozantná renesančno-baroková sakrálna stavba, ktorá je miestom, kde sa stretávajú veriaci z celého sveta. Súčasne púta pozornosť mnohých cestovateľov vďaka svojmu architektonického vzhľadu, na ktorom sa podieľali slávni umelci ako Michelangelo a Bernini. V interiéri sa nachádza množstvo nádherných umeleckých diel, od Michelangelovej Piety až po Berniniho drevenú výzdobu, a vyše 100 hrobov, z čoho 91 patrí pápežom. Okrem týchto skvostov sa ľudia môžu na námestí sv. Petra zhromažďovať počas voľby nového pápeža, vystavenia betlehemu alebo požehnania od pápeža. V čase našej návštevy sme sa zúčastnili spomínaného požehnania, ktoré bolo pre mňa veľkým zážitkom. Ľudia sa tešili z prítomnosti pápeža Františka a skandovali jeho meno ako by bol rockovou hviezdou.

            

Obr. 1 – Nočný betlehem na námestí sv. Petra.                            Obr. 2 – Ľudia na námestí čakajú na pápeža Františka.     


2) Panteón (tal. Pantheon)

Panteón, nachádzajúci sa v centre Ríma na námestí Piazza della Rotonda, bol pôvodne zasvätený všetkým bohom, čo sa zmenilo až v roku 609 n. l., keď ho dostal do vlastníctva pápež Bonifác IV. a spravil z neho kresťanský kostol. V súčasnosti táto budova láka návštevníkov korintskými stĺpmi, otvorom v kupole, ktorý predstavuje jediný zdroj svetla, a hrobkami významných osobností, ako kardinála Pia VII., kráľa Viktora Emanuela II. a renesančného umelca Raffaela. Po pravde, očakával som, že Panteón bude menší chrám s nezaujímavým vnútrom, ale keď som sa ocitol v ňom, ohúril ma svojou veľkosťou.


Obr. 3 – Na obrázku Panteón vyzerá dobre, ale je lepšie ho vidieť  naživo.


3) Vatikánske múzea (tal. Musei Vaticani)

Vatikánske múzeá sú jedným z najväčších komplexov umeleckých zbierok na svete, v ktorej sa nachádza množstvo obrazov, kníh, fresiek a sôch egyptského, gréckeho alebo rímskeho pôvodu. Podľa môjho názoru najväčším triumfom z celej zbierky je Sixtínska kaplnka (tal. Capella Sistina) s jej obrovskými rozmermi. Nachádzajú sa v nej slávne Michelangelove fresky zobrazujúce príbehy z biblie - Stvorenie Adama alebo Posledný súd. Bol som nadšený z nádherného priestoru, akurát ma mrzelo, že sa tam nesmelo fotiť.

          

Obr. 4 – Hlavný východ z vatikánskych múzeií.                                Obr. 5 – Vo vatikánskych múzeách nájdete aj dielo Aténska škola od umelca Raffaela.


4.) Bazilika sv. Pavla za hradbami (tal. Basilica di San Paolo fuori le mura)

Táto bazilika zo 4. storočia n. l. je druhou najväčšou v Ríme. Pred samotnou bazilikou sa nachádza socha sv. Pavla s mečom a hlavná brána zobrazujúca príbehy apoštolov Pavla a Petra. Jej vnútro pozostáva z fresiek, zlatého stropu s erbami pápežov a kaplniek venovaných svätcom. V jednej z kaplniek sme sa zúčastnili omše pod vedením kňaza Juraja, kde sme si zaspomínali na našich nebohých príbuzných a zaželali si všetko dobré do Nového Roka.

         

Obr. 6 – Socha sv. Pavla s mečom.                                  Obr. 7 – Takto vyzerá interiér baziliky sv. Petra.


5) Anjelský hrad (tal. Castel Sant'Angelo)

V posledný deň nášho pobytu v Ríme sme sa rozhodli navštíviť Anjelský hrad, ktorý sa nachádza na brehu talianskej rieky Tiber. Je to pozoruhodná stavba so zaujímavou históriou. Predtým to bolo mauzóleum postavené pre cisára Hadriána. Avšak s reálnou výstavbou sa začalo až v roku 123 n. l. a práce boli dokončené o 100 rokov neskôr. Počas mnohých storočí slúžil hrad mnohým účelom, ako pápežská rezidencia, súčasť mestských opevnení alebo väznica. Dnes na toto miesto prúdia davy turistov a kochajú sa pozoruhodným výhľadom na celý Rím. Priznám sa, že aj mne tento pohľad vyrazil dych. Počasie nám prialo, takže sme si zhodili bundy a užívali si atmosféru Ríma.


Obr. 8 – Z diaľky môžete vidieť aj sochu archanjela Michaela na Anjelskom hrade.


Moje dojmy

Nenechajte sa odradiť obrovským množstvom turistov. Buďte pripravení na to, že pri vstupe do každej pamiatky vás čaká bezpečnostná kontrola ako na letisku. Rozumiem tomu, že pri takom počte ľudí si taliani potrebujú ustrážiť bezpečnosť. Treba to iba trpezlivo vydržať. Napriek tomu si užijete výnimočnosť tohto nádherného mesta a vychutnáte výbornú miestnu kuchyňu. Ja vám môžem odporučiť dezert panna cotta (slov. varená šľahačka v želé konzistencií) a samozrejme pravú taliansku pizzu. Myslím si, že takýto štvordňový výlet je fantastický, ani vám nezruinuje rozpočet a za hodinu a pol sa z Bratislavy lietadlom poľahky prepravíte do tejto európskej metropoly. Arrivederci amici (Dovidenia priatelia)!


Obr. 9 – Táto čajka si kľudne odpočíva na vrcholku Anjelskej veže.


Autor článku – žiak Samuel Béreš zo 4. G

Zdroj fotiek + titulná fotká  – autorova zbierka fotiek (Obr. 1 – 9)