Inktober

06.02.2020 16:11
Zábava

Autor : Noemi Dax, Súkr. ZŠ pre žiakov so všeob. int.nad. CENADA Majerníkova, Bratislava

Späť na úvod

Niektorí z vás už možno počuli o Inktobri, ale pre ostatných, Inktober (Ink - tuš) je nápad umelca menom Jake Parker, ktorý prvý raz v roku 2009 vytvoril sám pre seba výzvu -  každý deň počas celého októbra mal namaľovať jeden obraz iba tušom. Pôvodne išlo o záležitosť jedného človeka, ale vďaka sociálnym sieťam sa tento "challenge" rozniesol ako vírus a teraz sa na ňom každoročne zúčastňujú tisíce umelcov z celého sveta.

Pôvodne bolo hlavným cieľom zlepšiť schopnosť práce s tušom a hlavne vytvorenie návyku kreslenia každý deň. Inktober sa realizuje aj v iných umeleckých oblastiach - spisovatelia a hudobní skladatelia sa zapájajú po svojom.

Aby nám autor projektu ušetril námahu  ČO vlastne nakresliť každý deň, vyhlási každoročný
"prompt-list". Prompt-list je malý kúsok umeleckej inšpirácie (viď.obrázok). Nikde však nie je napísané, že sa  musíme Parkrových námetov držať. Cieľom je vytvorenie návyku, ktorý je kľúčový napríklad pre tvorcov komiksov. 

Vďaka Inktobru sa podobné výzvy stali veľmi populárnymi a na internete môžete nájsť nekonečno variácií a obmien na najrôznejšie témy. Takže, ak máte záujem o zlepšenie svojich tvorivých schopností, nech už ide o akýkoľvek umelecký smer, vezmite pero, ceruzku, klávesnicu či notový papier a od ďalšieho mesiaca pekne do toho ;D