Náboj Junior

30.11.2019 15:14
Zábava

Autor : Monika Jokalová, ZŠ Školská, Bánovce nad Bebravou

Späť na úvod

V piatok 22. novembra 2019 sa v 25 miestach Slovenska, 19 mestách v Českej republike a 10 mestách v Poľsku uskutočnila medzinárodná matematicko-fyzikálna tímová súťaž „Náboj Junior“ určená pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. Celá súťaž trvala 120 minút a v tomto školskom roku sa prihlásilo vyše 400 tímov. „Náboj“ organizovali študenti Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave z občianskeho združenia Trojsten v spolupráci s ich kolegami z českej Matematicko-fyzikálnej fakulty pražskej Karlovej univerzity.

Prvý ročník tejto súťaže sa na Slovensku konal iba v hlavnom meste. Avšak každým rokom záujem o organizovanie Náboja Junior stúpal, zapájali sa ďalšie mestá, čím sa zvyšoval aj počet súťažiacich tímov. V poradí už 8. ročník súťaže Náboj privítal 10 štvorčlenných tímov zložených zo žiakov základných škôl a osemročného gymnázia v Bánovciach nad Bebravou. Žiaci museli vyriešiť čo najviac zaujímavých úloh z matematiky a fyziky. Na úspešné vyriešenie úloh im nestačili vzorce, ale naopak, bola potrebná ich kreativita, šikovnosť, schopnosť pozrieť sa na úlohu netradičným spôsobom a ďalšie schopnosti podporujúce ich analytické myslenie.

Naša ZŠ prihlásila do „NÁBOJA“ 4-členný tím, ktorý tvorili: Tamara Plášeková – 9.A, Dávid Gránsky – 9.B, Emanuel Gránsky – 8.A, Lukáš Lehocký – 8.A., všetci úspešní riešitelia matematických olympiád. Z desiatich súťažiacich tímov zo základných škôl okresu a osemročného gymnázia v BN naši vysúťažili pekné 6.-7. miesto. Celému tímu srdečne blahoželáme!

PaedDr. Jana Kolníková