Rasizmus na trávniky nepatrí

23.10.2019 19:23
Šport

Autor : Daniela Bauerová, SŠ Mokrohájska, Bratislava

Späť na úvod

V ostatných týždňoch otriasajú kolískou futbalu rôzne rasistické škandály. Ten posledný sa udial počas kvalifikačného duelu na budúcoročné EURO medzi Anglickom a Bulharskom.

 Zápas bol už od rozlosovania považovaný za rizikový a samotná anglická futbalová asociácia nedoporučila  občanom britských ostrovov vycestovať do Sofie. A bolo vidieť, že výzva zabrala, pretože v sektore hostí bolo iba 1500 či 2000 priaznivcov. To však nezabránilo bulharským chuligánom, aby sa ukázali „v plnej kráse“. Pri každom jednom dotyku "Albionu" s loptou vydávali tí s menšou mozgovou kapacitou opičie zvuky. Z tohto dôvodu musel hlavný rozhodca už v prvom polčase zápas dvakrát prerušiť, k fanúšikom „levov“ prehovoril aj kapitán domácich, no nebolo to nič platné. Po opätovnom začatí hry sa situácia ešte zhoršila a títo ľudia, ktorí iba škodia futbalu a športu všeobecne, klesli ešte o úroveň nižšie, keď začali ukazovať nacistické pozdravy.

                                                                                        Obr1. dohovor bulharského kapitána k fanúšíkom

Obr2. antisemitské prejavy Bulharov smerom k Angličanom

Angličania pred zápasom vyhlasovali, že sú v prípade akýchkoľvek antisemitských prejavov pripravení opustiť ihrisko. No nakoniec to neurobili. Greg Clarke, predseda FA, povedal že počas polčasovej prestávky sa o situácií rozprával s trénerom Garethom Southgateom a spoločne dospeli k záveru, že hráči sú profesionáli a že to zvládnu „Pýtal som sa, či sú hráči v pohode. On odvetil, že áno“, no zároveň dodal, že to bol ten najnepríjemnejší zážitok, aký kedy zažil „Bola to najdesivejšia noc, akú som dosiaľ vo futbale zažil“, povedal po zápase Southgate.

                      Ako reakciu na spomínané udalosti odštartovala  Premier League kampaň proti rasizmu


Vedenie najvyššej súťaže sa situáciu rozhodlo riešiť pomocou kampane, s názvom No Room for Racism, v ktorej bude fanúšikov nabádať, aby prípadný akýkoľvek náznak nevhodného správania voči hráčovi hlásili na polícií.

Na záver, už len dodám, že prejavy proti ľudskosti do športu jednoznačne nepatria, ba práve naopak, on bol vždy nástroj, ktorý bariéry ničil a aj tí z menej rozvinutých krajín, mali možnosť, niečo dosiahnuť. Preto minulo týždňové udalosti musíme brať ako zdvihnutý varovný prst ,lebo ak kompetentný nič neurobia, tak si dovolím tvrdiť, že sme svedkami vraždy, niečoho tak krásneho, ako je šport.


Foto: www.premierleague.com, TASR