Jarabinský prielom

28.06.2022 09:38
Príroda a turistika

Autor : Dominika Glosová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na časopis

Počuli ste už, že na východe nič nie je? Hlúposť! Prírodných krás a historických pamiatok tam majú požehnane. Dnes vám tiež o jednej poviem.

Jarabinský prielom, známy aj ako Jarabinská tiesňava či medzi miestnymi Pece, sa nachádza približne 2 km od obce Jarabina v okrese Stará Ľubovňa. Od roku 1967 je tento prielom vyhlásený za chránenú prírodnú rezerváciu. Vytvoril ho potok Malý Lipník a hoci nie je veľmi veľký (samotný potok má len necelý jeden kilometer), nahrádza to svojou krásou.

Kaňon obklopujú steny vysoké až 20 metrov a v najužšom mieste má len 2 metre. Potok po celý čas vytvára nádherné kaskády a jazierka. Na skalách v okolí prielomu môžete tiež nájsť skamenené amonity a lastúrniky. Cez prielom viedli aj drevené rebríky, ktoré však spláchla voda a opravené už neboli, takže potok možno budete musieť niekoľkokrát prebrodiť. Oblečte a obujte sa teda poriadne! Napriek týmto menším prekážkam je návšteva Jarabinského prielomu vhodná aj pre menšie deti.

A ako sa k prielomu dostanete? Ak pôjdete z obce Jarabina, auto môžete nechať napríklad na parkovisku pri miestnom kostole. Odtiaľ vás povedie modrá značka. Z obce vyjdete na vedľajšiu asfaltovú cestu vedúcu do obce Litmanová. Na ceste medzi obcami po chvíli narazíte na kríž, od ktorého vás k prielomu zavedie poľná cesta. Celá túra (cesta z obce cez prielom a späť) vám bude trvať približne 2 hodiny, podľa toho, ako rýchlo pôjdete.

Ak sa vám prielom zdá málo a chceli by ste program na celý deň, môžete navštíviť Starú Ľubovňu. Z obce Jarabina ste tam autom do 15 minút a čaká vás tam hneď niekoľko atrakcií – Ľubovniansky skanzen, stredoveký vojenský tábor a, samozrejme, Ľubovniansky hrad, jeden z najkrajších na Slovensku.

Prázdniny nám klopú na dvere, prichádza čas výletov a oddychu. Čo Jarabinský prielom? Podľa mňa stojí za prieskum ;)