Leto

17.06.2022 08:19
Príroda a turistika

Autor : Janka Hubová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na časopis

Po pestrofarebnej jeseni, tuhej zime a zelenej jari nasleduje leto. Najkrajšie ročné obdobie. S letom sa spájajú dovolenky pri mori, horúčavy, veľa slnka taktiež pofukujúci vetrík, lastovičky lietajúce po oblohe sem a tam...typické znaky leta.

Leto je moje najobľúbenejšie ročné obdobie, pretože končí školský rok, prichádzajú prázdniny, vytúžený oddych, nastáva spomínané teplo, nosenie krátkych tričiek namiesto nejakých hrubých búnd, oslava narodenín, meniny, chodenie von až do neskorých večerných hodín, zážitky do konca života. Má to pravdaže aj svoje muchy, nočné búrky s jasnými bleskami, pri ktorých nemôžem spať, otravný hmyz, štípance, avšak, to k letu patrí. Neodmysliteľné prázdniny u rodiny, chodenie do prírody, hlavne na lúky, kde sa rozprestierajú koberce kvetov a vo vode vidno odraz belasej oblohy. Objavia sa aj bzučiace čmeliačiky, ktoré preletujú z kvietka na kvietok. Večerné opekanie pri ohníku, vôňa klobások, opečeného chlebíka, to by nemohlo chýbať. Ráno príchod na kúpalisko plné veselých ľudí, potápanie sa v bazénoch, nekonečné šmýkanie sa na toboganoch, úžasný obed, doplnenie tekutín a naspäť do bazéna, oddych na deke, opaľovanie sa. Ani sa nenazdáme a je večer, odchod, spálení, ale nadmerne spokojní. Tvrdý spánok, až kým nás do okna bijúce slnečné lúče nezobudia. Ďalšie ráno, šťastní a pripravení na nové dobrodružstvá...radovánky.

Takto vyzerali moje predchádzajúce letá, plné zábavy a nadšenia a hlavne bez nudy. Najlepšie a nezabudnuteľné zážitky mám hlavne z týchto letných mesiacov. Práve kvôli tomu mám toto obdobie najradšej.

Autorka ilustrácie: Grétka Zemzale, 4.A