Najstaršie opálové bane na svete

04.04.2022 19:57
Príroda a turistika

Autor : Dominika Glosová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na časopis

Vedeli ste o tom, že na Slovensku sa okrem ťažby drahých kameňov, ktorými sa preslávili Banská Bystrica, Banská Štiavnica či Kremnica, ťažil aj opál? Nevedeli? Donedávna ani ja nie, ale to je v poriadku. Teraz, keď už o tom viete, môžete sa dozvedieť viac. Opály zo Slovenska sa v minulosti totiž veľmi preslávili.

Naše dúhové kamene vraj ospevolal už starogrécky básnik Onamokrit a písali o nich aj rímski filozofi či prírodovedci. Jeden taký mala dokonca egyptská kráľovná Kleopatra na svojej čelenke, no skrášľovali aj iných známych panovníkov. Prvé oficiálne zmienky o ťažbe opálov na Slovensku pochádzajú už z 11. storočia a svoje prvenstvo si udržali až do 19. storočia, kedy sa objavili ložiská v Mexiku a Austrálii. V roku 1775 tu dokonca našli najvačší opál na svete – Harlekýn, ktorý vážil až 607 gramov! Nebudem vám však rozprávať celú históriu, posuňme sa o pár storočí ďalej. V 20. storočí začal záujem o bane v dôsledku vojny a politickej situácie upadať, a tak zostali vyše 90 rokov opustené, kým ich v roku 2015 sprístupnili pre turistov.

Ako povedal rímsky prírodopisec Plínius: „Nijaký iný drahokam nie je svojím vzhľadom príjemnejší očiam.“ Preto si tieto naše vzácne slovenské opály treba dobre poobzerať.

Najstaršie opálové bane na svete môžete nájsť v pohorí Slanských vrchov na severovýchode Slovenska. Rozprestierajú sa medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica a sú známe aj ako Dubnícke bane. Sprístumnených je až 35 kilometrov chodieb. A počula som, že to dolovanie si tam vraj môžete skúsiť aj sami.

Tak čo? Vydáte sa za pokladom?