Mesiac poľovníctva

19.06.2021 15:04
Príroda a turistika

Autor : Andrea Kerestešová, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Milí žiaci,

mesiac jún je mesiacom poľovníctva a ochrany prírody. Takmer v každom človeku evokuje slovo poľovník strieľanie, zabíjanie zveri. Nie je tomu však tak. Poľovníctvo je ochrana zveri, zveľaďovanie jej genofondu a životného prostredia. Poľovníctvo sa dokonca vyučuje ako predmet na Strednej odbornej lesníckej škole, na Technickej univerzite vo Zvolene, na Veterinárnej univerzite v Košiciach a na Poľnohospodárskej fakulte v Nitre.

Osobne mám k ochrane prírody a k poľovníctvu veľmi blízko, aj napriek tomu, že nepochádzam z poľovníckej rodiny. Zaujalo ma natoľko, že som začala viesť v našej škole Krúžok mladých priateľov poľovníctva, absolvovala som poľovnícky kurz a poľovnícke skúšky. Som poľovníčka, no napriek tomu nevlastním zbraň. A nie som jediná. Je mnoho poľovníkov a poľovníčok, ktoré ju nevlastnia. Poľovníci šíria poľovnícku osvetu, chovajú poľovnícke psy, pomáhajú pri organizovaní poľovníckych podujatí, organizujú brigády zamerané na čistenie lesov, studničiek, potokov, vysádzajú stromy, stavajú kŕmidlá pre zver, prikrmujú ju, aby mala všetko potrebné pre svoj zdravý vývin, vysádzajú obilninové políčka, aby zver odlákali od poľnohospodárskych polí, na ktorých robí premnožená zver veľké škody. To všetko robí poľovník vo svojom voľnom čase, pretože poľovníctvo je záujmová činnosť – „koníček“.

Samotný lov zveri je cieľavedomé regulovanie zveri. Musí sa zabrániť premnoženiu zveri, pretože zver, ak je premnožená, ako som už spomínala, robí veľké škody na poľnohospodárskych kultúrach. Schválený je presný počet a druh zveri, ktorý sa má odloviť. Ten určí okresný úrad. Poľovník celoročne sleduje zver vo svojom poľovníckom revíri, pretože veľa času v ňom trávi.

Myslíš si, že všetky jelene a srnce sú rovnaké? Mýliš sa. Poľovník jelene a srnce vo svojom revíri rozozná podľa odlišného parožia. Okrem toho sa na fotopasci v našej oblasti objaví aj jazvec, líška, kuna, vlk. Diviak už len občas. Nás, ľudí, teraz trápi koronavírus, v lesoch diviaky ohrozuje africký mor ošípaných. Úhyn diviakov, ktorí sa nakazia týmto vírusom je, bohužiaľ, takmer 100 percentná. Prírode bude trvať niekoľko rokov, kým sa u nás objavia diviaky a africký mor ošípaných ustúpi.

Pravou rukou a súčasťou každého poľovníka je už od nepamäti poľovnícky pes. Medzi poľovníkmi je zaužívané, že poľovník bez psa je polovičný poľovník. Odbor, ktorý sa zaoberá chovom poľovníckych psov sa nazýva poľovnícka kynológia. Plemená poľovníckych psov sú vysoko inteligentné. Svedčia o tom aj vrcholové memoriály (súťaže) uskutočňované aj vo Vranove n. Topľou, na ktorých sa zúčastňujú psy z rôznych krajín. Poľovnícke psy absolvujú od narodenia vytrvalý a precízny výcvik na durenie a dohľadávanie zveri. Nechýba výcvik poslušnosti, odloženia, správanie sa po výstrele, vodenie na remeni a bez remeňa. Poľovníckych plemien je veľké množstvo aj preto, pretože každé plemeno psa je vhodné na iné dohľadávanie alebo durenie zveri. Napríklad pri love pernatej zveri sa využívajú stavače. Pri love diviaka zasa duriče, pri dohľadávaní poranenej raticovej zveri farbiare, pri dohľadávaní a prinášaní pernatej zveri stavače, sliediče atď. Vycvičiť poľovníckeho psa nie je jednoduché. Výcvik začína približne vo 4. mesiaci jeho života, aby zvládol všetky potrebné skúšky na to, aby mohol byť pes poľovne upotrebiteľný. Niektorí majitelia chcú, aby ich poľovnícky pes mal potomkov. Preto musia so svojím psom absolvovať zdravotnú prehliadku, následne bonitáciu – chovný zvod. Na nej psa posudzujú rozhodcovia. Prísne kritériá chovnosti každého plemena určuje chovateľský klub každého poľovníckeho plemena. Na Slovensku sa organizuje množstvo výstav. Poľovnícky pes, ktorý absolvuje poľovnícke skúšky v čo najvyššej cene, absolvuje čo najviac výstav a memoriálov a získa ocenenia, jeho cena má vysokú hodnotu. Šteňatá týchto psov sú žiadané aj v zahraničí.

Tento rok sa 6. júna v parku barokového kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou uskutočnila slávnostná akcia s názvom Deň poľovníctva a ochrany prírody pre deti, 2. ročník. Veríme, že o rok sa na nej stretneme znova. Odporúčam zúčastniť sa na tejto milej a zmysluplnej udalosti. Takisto účasť, ako pozorovateľ, na vrcholových memoriáloch poľovníckych psov obohatí každého a odnesie si množstvo zážitkov. Vo fotogalérii ponúkam aspoň trochu z poľovníckej atmosféry rôznych podujatí.

Tento článok je veľmi stručný, každé odvetvie poľovníctva je plné množstva odborných informácií. Ak máš záujem dozvedieť sa viac o živote lesnej zveri, poľovníckych psoch, stromoch, poľovníckej osvete, môžeš sa prihlásiť v ďalšom školskom roku na Krúžok mladých priateľov poľovníctva (KMPP).

Každý môže prispieť k ochrane a zveľaďovaniu prírody. Stačí dodržiavať tieto základné pravidlá:

1. V lese nerobím hluk.

2. Zbieram odpadky, keď ich uvidím na zemi a vyhodím ich do kontajnera.

3. Zapájam sa do organizovaných brigád vysádzania stromov vo svojom okolí.

4. Oheň zakladám len na vyznačených miestach. V čase sucha vôbec. Po opekačke ho uhasím, upracem po sebe a všetok neporiadok odnesiem a vyhodím do kontajnera pri svojom dome. Odpadky NENECHÁM pri ohnisku ani v igelitke pri poľovníckej chate. Možno si si nevšimol, ale do lesa smetiarske autá nechodia.

5. Nezbieram bukvicu za účelom predať ju nelegálnym výkupcom. Je to protizákonné a trestné.

6. Neničím poľovnícke zariadenia (posedy, kŕmidlá, soľníky), hniezda, neničím stromy. Ak som svedkom ich ničenia, poviem o tom rodičom a tí kontaktujú poľovnícke združenie alebo urbariát.

7. Čistím lesné studničky od lístia, konárov.

8. Nikdy sa nepribližujem a NECHYTÁM do rúk srnčie ani iné mláďatá. Svoj pach prenesiem na nich a matka ich už nebude chcieť. Bez matky zahynú!

8. V lese a na lúkach sa správam ako návštevník. Je to domov zvierat.

9. Na prechádzke so psom mám psa neustále na vôdzke. Pes sa nesmie voľne pohybovať po revíri.

10. Šírim medzi kamarátmi osvetu o ochrane prírody.

Zveľaďujme a starajme sa o našu prírodu a zvieratká v nej. Študujme, informujme sa a navštevujme podujatia, ktoré súvisia s poľovníctvom a ochranou prírody. Príroda je krásna a zaujímavá.

Prajem si, aby sme boli všetci jej pozitívnou súčasťou.