Máme tu jar!

30.03.2021 11:26
Príroda a turistika

Autor : Tamara Nadzamová, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Ahojte čitatelia!

     Máme tu jar! Po dlhej zime znova prišla. Marec pomaly končí a prichádza Veľká noc. Vonku je konečne teplejšie, začínajú kvitnúť kvety a aj vtáky prilietajú z teplých krajín. Dokonca aj bocian, ktorý má hniezdo pred našou školou, sa už vrátil.😊 Je veľmi príjemné cítiť teplo slnka, ktoré nám umožňuje zhodiť zimné bundy a čiapky. Mnohí z nás majú radi jar preto, že je obdobím medzi studenou zimou a horúcim letom. Takéto obdobie je skvelé pre tých, ktorí si radi vychutnávajú byť vonku a pritom sa nepotiť v horúčavách ani mrznúť od zimy. V jari začínajú byť dni dlhšie, čo nám umožňuje venovať sa našim koníčkom. Dá sa už hrať futbal (aj keď momentálne nie☹️), bicyklovať sa, alebo sa len tak prechádzať v prírode. Príjemné je na jari aj to, že začínajú kvitnúť stromy a byliny a všade je veľa farieb a vôní. Keď jarné slnko roztopí sneh, často sa objaví neporiadok a špina. Tak to môže byť aj s našou mysľou. Preto je potrebné si v jari upratať nielen v našom okolí, ale aj v našej duši.

Takže si poďme zhrnúť, prečo sa tešiť na toto ročné obdobie:

Konečne poriadna porcia slnečných lúčov

Nielen, že slnko svieti, ale konečne ho človek zase cíti. To teplo slnečných lúčov vychádzajúcich z veľkej žltej gule na oblohe. Príjemná správa – môžeme si obliecť jarný farebný kabátik, ktorý na nás celú zimu čakal v skrini.

Ideálne vonkajšie teploty

Ako som už spomínala, jar sa nachádza medzi dvomi extrémnymi obdobiami – tuhou zimou a spaľujúcim letom. Toto obdobie je tak skvelé pre tých, ktorí si radi vychutnajú vonkajšie aktivity a zároveň sa radi večer schúlia pod teplou perinou.

Viac slnných hodín v priebehu dňa

Po jarnej rovnodennosti začínajú byť dni dlhšie než noc, a na to celú zimu čaká drvivá väčšina z nás. Tento prelom je ideálny pre hľadanie nových koníčkov. Nie je na čo čakať, jar je najvhodnejšie ročné obdobie pre vznik niečoho nového.

Vznik nového života

Jar je obdobím vzniku nového života. Stromy pučia, kvitnú, polia sa prebúdzajú, lesy kypia novým životom a svet je plných malých roztomilých zvierat.

Kvetiny sú všade

Hovorí sa, že zima sa chýli ku koncu, keď sa objavia snežienky. Práve tie symbolizujú obdobie plné oslnivých farieb, vôní – krásne kvetiny sa nachádzajú takmer všade. Stromy sa začínajú zelenať a lesy plnia životom. Nádhera!

Čerstvý jarný vánok

Čo by to bola za jar, keby sme do svojho domova nepustili trocha čerstvého vzduchu, ktorý nám dokáže behom krátkeho okamihu zmeniť zimnú depresiu v číru radosť.

Cvičenie? Konečne zasa vonku!

Priznajme si, že mnoho z nás berie zimu často ako zámienku, prečo práve nejsť behať či cvičiť na čerstvý vzduch. To všetko sa ale mení s príchodom jari. Málokto odolá slnečnému svitu! Navyše, kedy inokedy začať formovať postavu na leto než nie na jar, zvlášť po takmer roku učenia sa doma…len tá pandémia nás stále obmedzuje.☹️

Jarné upratovanie

Väčšina z nás má toto slovné spojenie zafixované skôr ako niečo negatívne. Hlavne, keď nás rodičia nútia niečo robiť a nám sa práve nechce. Ale pozrime sa na to z druhej stránky. Upratovaním starých vecí vzniká miesto pre nové. A nie je nad ten pocit, keď je upratovanie hotové a my sa pozeráme na ten žiarivý výsledok. Ešte stále vám to znie tak hrozne?

Veľká noc

Farebná a malebná Veľká noc je s jarou neodmysliteľne spojená. Za normálnych okolností sú tieto sviatočné dni skvelou príležitosťou stráviť čas s tými, ktorých máme radi a na ktorých nám naozaj záleží. Žiaľ, ani tento rok to takto nebude môcť byť. Napriek tomu posolstvo Veľkej noci zostáva rovnaké, či tu pandémia je, alebo nie. Na to nezabudnime!


Jar nie je len časom kvitnutia, je to čas nádeje, prebudenie ducha.

 Thomas Foster

Inšpirované: https://www.naturamed.sk/clanok/zaujimavosti/10-dovodov-preco-je-jar-najlepsie-obdobie