Čajík proti kašľu - „kašlík“

30.03.2021 11:26
Príroda a turistika

Autor : Andrea Kerestešová, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Pozdravujem všetkých čitateľov, 

začala jar a s ňou sa prebúdza príroda. Práve ona je zdrojom bohatstva, kde si môžeme nazbierať liečivé bylinky, ktoré pomáhajú, keď nás začne trápiť kašeľ.

Čaj proti kašľu si môžeme namiešať z troch vysušených byliniek: pľúcnik lekársky, podbeľ liečivý a zádušník brečtanovitý, v pomere 2:1:2 (napr. 2 diely pľúcnika, 1 diel podbeľa, 2 diely zádušníka). Prečo práve tieto 3 bylinky? Pretože všetky tri odhlieňujú a čistia horné a dolné dýchacie cesty. Nazvala som ho čajík „kašlík“.😉


Pľúcnik lekársky

Používa sa pri zápaloch dýchacích ciest, kataroch priedušiek, pľúcnych ochoreniach, bolesti hrdla. Je vhodný na potenie, pomáha pri kašli, astme, odhlieňuje. Slúži ako podporná liečba pri tuberkulóze, obnovuje bunky dýchacích ciest poškodené fajčením, pôsobí proti hnačkám, hemoroidom, pomáha pri poškodení sliznice hltanu a žalúdka, otrave alkoholom a chemikáliami, popálení a poleptaní ústnej dutiny, hojí rany, modriny, pomliaždeniny, má protizápalové, hojivé, sťahujúce, mierne močopudné účinky. Obsahuje kyseliny, triesloviny, sliz, saponíny, sacharidy, draslík, vápnik. Zbierame zdravé listy a kvitnúcu vňať, ktoré usušíme.

Mladé listy a kvety sú aj jedlé, pridávame ich do šalátov, nápojov či smoothies.

Poznáme viacej druhov, ktoré majú podobné účinky. Pľúcnik lekársky rozoznáme tým, že má na listoch biele škvrny, pripomínajúce fľaky na pľúcach.


Podbeľ liečivý

Ako malé žiarivé slniečka nás pozdravujú prvé podbeľové hlávky po okrajoch poľných ciest a v blízkosti potokov na začiatku jari. Od najstarších čias je známe, že podbeľ je vynikajúcim prostriedkom proti kašľu. Preto ho Gréci aj Rimania nazývali „kašľová rastlina“. Názov tussilago je z latinského tussis = kašeľ a z ago = ženiem. Jeho slizovité látky pomáhajú pri všetkých chorobách pľúc a priedušiek. Zvonku sa sparené, trochu pomliaždené listy prikladajú na zle sa hojace rany, zápaly žíl, popáleniny, reumatické a kĺbové bolesti.

Kvety zbierame už v marci, listy v máji.


Zádušník brečtanovitý

Čo všetko dokáže zádušník brečtanovitý či český ekvivalent popenec obecný? Je účinným prostriedkom pri zápaloch v tele, tlmí bolesti spôsobené zápalom. Lieči zápaly horných dýchacích ciest, pľúc, priedušiek, bolesti v krku, zahlienenie, kašeľ, chrípku, astmu, zápaly úst a hltanu. Pomáha pri zápaloch močových ciest a obličiek. Pri dlhšom užívaní rozpúšťa močový, obličkový, žlčníkový piesok a kamene a tým uvoľňuje močenie. Posilňuje pri chudokrvnosti – anémii, hojí zápaly kože, rany, vyrážky, ekzémy, kŕčové žily, zlepšuje metabolizmus, podporuje trávenie, chuť do jedla, pôsobí proti hnačke. Obsahuje triesloviny, horčiny, kyseliny, silice, saponíny, cholín, draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, vitamín C.

Zbiera sa celá kvitnúca vňať alebo samotné listy.

Väčšinou sa pridáva do čajových zmesí. V kuchyni ho môžeme využiť ako koreninu do polievok, omáčok, šalátov, zeleniny, mäsa a rôznych plniek. Čerstvý používame do smoothies, omeliet, masla, tvarohu, nátierok, ryže, zemiakov, cestovín.


Prajem vám príjemný zážitok pri zbere byliniek. Vychutnajte si čas strávený v prírode.😉


Foto: Andrea Kerestešová

Zdroje: Mária Trebeňová – Zdravie z Božej lekárne

               Bylinková škola Matky Zeme

Fotogaléria k článku