Veľkonočné kvety

24.03.2021 22:20
Zábava

Autor : Natália Kováčová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na časopis

Veľkonočný recept

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším cirkevným sviatkom. Je symbolom príchodu jari a nového života (liahnutie, rodenie mláďat). Jar so sebou tiež prináša prebúdzanie prírody a kvitnutie rôznych druhov kvetín, a preto je rozkvitnutý aj môj recept:

Veľkonočné kvety

Potrebujeme:

  • 270 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 170 g masla alebo rastlinného tuku
  •  2 žĺtky
  • 1ČL citrónovej šťavy
  • drobné cukríky alebo lentilky na ozdobenie

Na krém:

  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g masla
  • 1 PL medu
  • 2 PL vaječného likéru

Postup:

  1. Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom. Pridáme pokrájané studené maslo, žĺtky a citrónovú šťavu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecúška a dáme na 2 hodiny do chladu odpočinúť.
  2. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Formičkou vykrojíme kvietky, ktoré vložíme do košíkových formičiek. Cesto pritlačíme k stranám formičky a dvakrát prepichneme vidličkou. Pečieme 10 minút pri teplote 180 °C.
  3. Pripravíme krém z bielej čokolády: Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a vychladíme tak, aby zostala tekutá. Pridáme zmäknuté maslo, med a vyšľaháme do peny. Nakoniec do krému zapracujeme vaječný likér.
  4. Upečené kvietky po miernom vychladnutí vyklopíme z formičiek. Po úplnom vychladnutí pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobným nástavcom ozdobíme krémom a cukríkmi / lentilkami.