Jeden deň vo Zvolene

12.12.2020 22:35
Príroda a turistika

Autor : Viktória Bacigálová, 9. ročník, ZŠ Pusté Úľany

Späť na časopis

Letné prázdniny som začala prvou júlovou dovolenkou s dvoma sesternicami z druhého kolena a starými rodičmi. Ubytovanie sme mali v krásnej dedinke Kováčová. V našom štvordňovom programe bol aj denný výlet do neďalekého mesta Zvolen.

Deň, ktorý bol zameraný na návštevu zámku v tomto meste, začínal slnečným a teplým počasím. Ponáhľali sme sa s jedením a balením. Keď sme boli nachystaní, išlo sa. Najprv sme museli pešo prejsť cez pole, neskôr po chodníku, potom ponad malý potok a k červenému mostu rovno na autobusovú zastávku. Autobus prišiel onedlho. Do mesta na sútoku riek Hron a Slatina to nebolo ďaleko. Na prechádzke po pešej zóne sme zastavili a odfotili sa pred farebným nápisom Zvolen. Uličkami sme sa dostali na námestie a posilnili sa zmrzlinou. Cesta peši trvala chvíľu, pribudlo k tomu aj miernejšie stúpanie k hradbám. Hrad postavili na mieste staršej cirkevnej stavby. Na nádvorí bolo vystavených niekoľko vzácnych historických sôch. Páčili sa mi, aj keď som sa musela na ne lepšie zapozerať, aby som zistila, čo predstavujú. Vo vnútri zámku sa nachádzala galéria s obrazmi v trvalej expozícii. Potom sme sa poprechádzali okolo hradieb, na námestí sme sa zastavili v obchodnom dome. Po celodennom tomto chodení ma prepadla únava a bolenie nôh. Náš náročný deň sme ukončili chutnou grilovačkou, na ktorú som sa už veľmi tešila.

Po výdatnej večeri sme si zaspomínali prezeraním zaujímavých fotiek a videí. Aj keď to bol iba jeden deň z mojich úžasných prázdnin, patrí medzi najlepšie.


obrázok - zdroj:

Autor: Civertan – Vlastné dielo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11771308