Tučniaky

04.02.2020 21:37
Zábava

Autor : Dávid Duraník, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Milí čitatelia, aj v tomto čísle nášho časopisu sa dozviete niečo zo života zvierat!  

Na svete sa nachádza asi 18 druhov tučniakov. Obývajú južnú pologuľu od Antarktídy až po južnú Afriku, Južnú Ameriku a Galapágy.Tučniaky sú najlepšie prispôsobené vtáky vodnému prostrediu. Majú husté šupinové perie, ktoré chráni pred mrazom a svojou hladkosťou pred trením pri plávaní pod vodou. Na tele majú silnú vrstvu tuku, perie premastené olejom, ktoré im pomáha vydržať aj - 60°C. Zakrpatené krídla sa im premenili na plutvy a používajú ich na akési lietanie vo vode.Na súši chodia tučniaky vzpriamene a nemotorne, lebo nohy majú posunuté pod telom, ktoré slúžia vo vode ako kormidlo. Z vody dokážu vyskočiť na rovné nohy. Vo vode sa pohybujú veľmi obratne. Aj napriek nemotornej chôdzi však vydržia veľmi dlho putovať mnoho kilometrov na svoje hniezdiská. Tučniaky pri love rýb plávajú rýchlosťou až 40 km za hodinu. Ich nepriateľmi sú tulene a kosatky dravé. Tučniaky žijú vo veľkých skupinách – kolóniách.

Tučniak cisársky (forsterov): Je to najväčší druh tučniaka, váži do 40 kg a meria do 1,5 metra. Žije na pobreží Antarktídy a na ostrovoch v jej blízkosti. Súčasný stav sa odhaduje na 240 000 hniezdiacich vtákov. Tučniaci cisárski patria k vtákom prispôsobeným k najtvrdším životným podmienkam na našej planéte. V dobe hniezdenia musia odolávať teplotám až - 40°C. Tučniak cisársky sa dokáže ponoriť do hĺbky 265 metrov a pod vodou vydrží až 18 minút, čo je najdlhšie spomedzi všetkých vtákov.

Každý rok niekedy v marci sa tučniaky zhromaždia v hniezdisku ďaleko od mora a niekedy v máji samička znesie 1 vajíčko, ktoré má asi pol kila. Úplne vyčerpaná samička odíde k moru hľadať potravu a vajce prenechá samčekovi. Samčekovia si vajíčko schovajú pod kožný záhyb na nohách a primknú si ho k sebe. Takto musia čakať a zohrievať vajíčko zhruba 2 mesiace aj viac. Držia vtedy pôst a schudnú okolo 11 kíl než sa mláďa vyliahne. To sa už ale vráti samička, aby nakŕmila malého tučniaka. Občas sa stane, že samička sa nevráti včas nakŕmiť mláďa. Vtedy je znova na rade otec, nakŕmi mláďa tekutinou, ktorú zvráti zo žalúdka a ktorá obsahuje napoly strávenú potravu. Po mesiaci mláďa matku opustí a ide do škôlky.

Škôlky: Mláďatá sa združujú do škôlok, kde ich tesný kontakt zmenšuje výdaj tepla. V tomto období ich rodičia kŕmia iba každý druhý až tretí týždeň. Mláďatá preto schudnú na približne 2/3 pôvodnej hmotnosti. V októbri dochádza k opätovnému zvýšeniu množstva potravy a rodičia preto prichádzajú podstatne častejšie. V priebehu decembra je prachové perie mláďat nahradené normálnym a mláďatá sa vydávajú samostatne loviť na more.