Cestujeme po Slovensku

23.01.2020 13:42
Zo školy

Autor : Júlia Švábyová, ZŠ - Grundschule, Hradné námestie, Kežmarok

Späť na časopis

Geografia patrí k obľúbeným predmetom žiakov na základnej škole. Z hľadiska poznávania ďalekého sveta, ale aj blízkeho okolia, upúta nielen pohľadom na prírodné krásy a zaujímavosti, ale aj kultúrne pamiatky a humánnu charakteristiku krajín sveta. Biológia nás zase naučí spoznať krásu živej a neživej prírody a v neposlednom rade zistiť napr. ako funguje ľudské telo a z ktorých častí sa skladá.

V rámci spestrenia hodín týchto prírodovedných predmetov sme sa rozhodli so žiakmi 6. ročníka uskutočniť exkurziu a navštíviť Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Na štyroch poschodiach v múzeu sú sprístupnené verejnosti 2 expozície. V suteréne je sprístupnená expozícia Kras a jaskyne Slovenska. Prvé poschodie je venované časti Chránená príroda Slovenska – Zem miesto pre život, ktorá obsahuje mineralogickú časť a časť venovanú živej prírode na Slovensku. V mineralogickej časti môžeme počuť tóny hudobných nástrojov, ktoré nám pomôžu pochopiť chemické zloženie minerálov a taktiež sa môžeme oboznámiť sa aj s chránenými a drahými druhmi minerálov. V rámci živej prírody sme si pozreli krátky film o fotosyntéze a ukážky najviac ohrozených rastlín, endemitov a reliktných druhov. Mohli sme vidieť rôzne druhy biotopov so živočíchmi, ktorí v nich žijú a taktiež vypočuť si zvuky týchto zvierat. Časť expozície Chránená príroda Slovenska – Človek, hory, Natura 2000 nás oboznámila s hospodárskymi a voľnočasovými aktivitami človeka v prírode a ich vplyvom na krajinu. Múzeum ponúka možnosť navštíviť aj rozhľadňu s pohľadom na malebné mesto Liptovský Mikuláš.

    

Okrem exkurzií patria k zážitkovým vyučovacím formám vyučovania aj besedy.

Tento školský rok sme mali možnosť privítať v našej škole Mgr. Máriu Gyoriovú, ktorá precestovala množstvo krajín, v ktorých aj niekoľko mesiacov či rokov žila. Mgr Gyoriová priblížila žiakom Áziu a Himaláje prostredníctvom autentických zážitkov a opisom života ľudí v Ázii. V rámci OZ Cestou necestou nám poskytla cenné informácie s vlastnými hodnotnými fotografiami, súťažou a diskusiou k danej téme. Všetky dané formy vyučovania poskytli žiakom množstvo zážitkov, skúseností a nových poznatkov.

                                                                                                                                       Mgr. Júlia Švabyová