O KROK BLIŽŠIE K HISTÓRII

17.12.2019 13:03
Zo školy

Autor : Martin Reis, ZŠ Čaňa

Späť na časopis

                                                        Dejepisná exkurzia na Duklu   

             Exkurzia na Duklu? Áno na Duklu.To teraz nemyslím mestečko v Poľsku , ani kúpeľný dom v Bardejovských kúpeľov,ba ani hotel v Prešove,ale Dukliansky priesmyk nachádzajúci sa v Laboreckej doline nad dedinou Vyšný Komárnik.                    .

          Vybrali sme sa tam 4. októbra a mohli nahliadnuť na udalosti z obdobia  2.svetovej vojny pomocou audioukážok (krátkych náučných filmov),interaktívnych náučných tabúľ a zaujímavých,  doposiaľ zachovaných, historických exponátov , ktoré sa nachádzali vo vojenskom historickom ústave vo Svidníku.

 Veľmi na nás zapôsobil Dukliansky priesmyk, múzeum – pamätník  a   cintorín  padlých vojakov, známy hlavne z obdobia 2. svetovej vojny kde zahynulo 20 000 sovietskych a 18 000 československých vojakov a celkové straty nemeckých vojakov boli okolo 65 000-70 000 vojakov.

Vyskúšali sme si byť jednou nohou na Slovensku a druhou v Poľsku - práve na takých miestach vidno pekne hranicu prispôsobenú prírodou . Na vrchu kopca Duklianskeho priesmyku je veľká vyhliadková veža vysoká 49,5 m. Aj keď niekoľko minútové šliapanie po nekonečných schodoch bolo únavné, námaha sa nám vyplatila a my sme sa kochali krásnym panoramatickým výhľadom na okolité lesy a kopce .


Zároveň sme si uvedomovali aký náročný boj za národ tu zvádzali vojaci počas vojny, koľko utrpenia pamätajú tieto miesta, koľko krvi sa tu prelialo. 


Dnešná mládež pozná Batmana alebo Ironmana, ale mnohí netušia, kto sú Viest, Golian či hrdinovia z Dukly. Preto nám naši učitelia ukazujú aj takéto miesta

- chcú ukázať nám žiakom skutočných hrdinov z reálneho života.

            

   ( učastníci exkurzie: 9.A,9.B,9.C , pedagogický dozor : Mgr. Viera Vasková  , Mgr.Daniel Szilágyi )

                                                                                                    Autor článku : Martin Reis