Návšteva u pani včelárky

07.09.2022 20:22
Príroda a turistika

Autor : Katarína Hrustičová, ZŠ s MŠ Ulič

Späť na články autora

Koniec júna nám priniesol veľa krásnych zážitkov, medzi ktoré patril aj výlet  do obce Runina. Tam sme navštívili aj pani včelárku Helenu Prokovú, ktorá nás pozvala do svojej  záhrady pri dome.

Pani Helena aktívne pôsobí v oblasti zážitkového vzdelávania. Je vyučená včelárka a učí, ako sa o včely starať s minimálnym zásahom a bez chémie. Zážitkovým učením o význame a živote včiel vedie deti k hlbšiemu vnímaniu a porozumeniu sveta. Jej snahou je ponúkať včelie produkty a výrobky spôsobom, ktorý je šetrný k prírode, človeku aj včelám.


Sedeli sme pod obrovskou zakvitnutou lipou, z ktorej sa šírila sladká vôňa nektáru. Konáre boli obťažkané bzučiacimi včelami a čmeliakmi. My sme si posadali a započúvali sa do zaujímavého rozprávania o živote včiel. Pani včelárka mala pre nás pripravené rôzne obrázky a názorné pomôcky, ktoré sme si mohli ohmatať a zblízka pozrieť. Deti si mohli obzrieť plásty, vyskúšať si ochranný oblek včelára, rôzne nástroje, ktoré sa pri tom používajú. Videli sme úle a v nich  včielky  "modelky", ktoré boli pokojné a dovolili nám sa na nich pozerať. Na záver nám pani včelárka dala ochutnať rôzne druhy medu z rôznych oblastí Slovenska.

Tento deň bol pre nás nezabudnuteľný. Ešte po príchode do školy sme sa s deťmi zahrali spoločenskú hru o včielkach a tiež si urobili vedomostný kvíz. Pani včelárke ďakujeme za krásny zážitok a tešíme sa na budúce stretnutia.

Fotogaléria k článku