Maslová vianočka

03.12.2019 17:50
Zábava

Autor : Diana Vavreková, ZŠ Soľ

Späť na články autora



                         Maslová vianočka

Milí čitatelia!

V tomto čísle časopisu vám ponúkame vianočný recept. Dúfame, že tento výborný recept vyskúšate aj vy.

Budeme potrebovať:

 500g polohrubej múky

 120g práškového cukru

 150g masla

 2 žĺtky

 80g hrozienok

 25g droždia

 60g mandlí

 1 vanilkový cukor

 citrónovú kôru

 mlieko

 soľ

Postup:

1. V mlieku rozmiešame droždie. Pridáme štipku soli a cukru. Vykysnutý kvások pridáme do misky spolu s múkou, rozpusteným maslom, so žĺtkami, s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme hrozienka, mandle a cesto vypracujeme. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

2. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 9 rovnakých častí a z každej vyformujeme šúľok. Formu na vianočku vymastíme a vysypeme múkou. Spodnú časť vianočky spletieme zo 4 šúľkov, prostrednú časť spletieme z troch šúľkov a nakoniec spletené dva šúľky položíme navrch.

3. Cesto vo forme necháme podkysnúť asi 10 minút. Povrch vianočky potrieme žĺtkom a posypeme mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút, potom teplotu znížime a dopečieme.

4. Vianočku necháme vychladnúť a môžeme podávať.

                                          Prajem vám dobrú chuť !