Korela chocholatá

07.11.2019 18:55
Zábava

Autor : Dávid Duraník, ZŠ Soľ

Späť na články autora

Ručne dokrmovanieMilí čitatelia,

dovoľte, aby som vám predstavil moju sekciu študentského časopisu s názvom Staráme sa o zvieratá. Čo sa tu dozviete? Poradím vám, ako sa správne starať a chovať rôzne druhy zvierat. Dám vám tipy a rady, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť správanie vášho maznáčika.

Dnes vám poradím, ako sa správne starať o korelu a ako ju skrotiť. Korela chocholatá je silne socializovaný vták, ktorý ako samostatne v rodine chovaný jedinec, rýchlo skrotne. Pre skrotenie sa odporúča odobranie mláďaťa vo veku asi štyroch týždňov, keď je ešte prikrmované rodičmi. Potom môžete mláďa dokrmovať vaječnou zmesou, ktorá sa skladá z piškót namáčaných v mlieku. Skrotený jedinec môže napodobňovať niektoré z frekventovaných slov, ale aj rôzne zvuky. Aj keď sa tento vták hodí do bytových podmienok, jednotlivo chované korely majú sklon reagovať na zvuky v byte či silné pískanie zvonku. Pokiaľ majiteľ nemá čas takémuto vtákovi sa intenzívnejšie venovať, je dobré k nemu zabezpečiť partnera, ktorým môže byť aj papagáj iného druhu, akým je napríklad andulka.

Čo robiť, keď korela ochorie? Pomôže jej para z harmančeka, ktorá pomáha pri respiračných ochoreniach. V tomto prípade zakryte bočné steny klietky okrem prednej časti. Jeden až dvakrát  denne vložte misku harmančeka pred prepravku, aby sa para dostala do klietky. Pri hnačke a iných problémoch s trávením zas pomôže uhlie. Keď korela prestane jesť, musíme ju kŕmiť ručne. Najbežnejšou cestou je podať dojčenskú kašu injekčnou striekačkou bez ihly tri až štyrikrát denne po jednom mililitri.

Korela je austrálsky rod papagájov. Po andulke je druhým najčastejšie chovaným vtákom v klietkach a vo voliérach chovateľov či v zoologických záhradách na celom svete.