Deň čokolády

25.10.2020 12:46
Zábava

Autor : Tamara Mihálová, ZŠ Soľ

Späť na články autora

Ahojte!

     Myslím si, že každý jeden z nás má rád čokoládu. Alebo poznáte niekoho, kto by ju nemal rád? Ak aj áno, určite by ste ho hľadali veľmi dlho. Čokoláda je často využívaná ako hlavná zložka, ale aj ako prísada v potravinách, napríklad v zmrzline, dezertoch, buchtách, keksoch a pod. Kedysi čokoláde lekárnici dávali názov „potrava pre dušu“. Okrem toho, že čokoláda vyvoláva pocit dobrej nálady, dokáže nám pomôcť aj pri zahnaní stresu. Samozrejme, hovorím o čokoláde horkej s vysokým podielom kakaa. Existuje však mnoho zaujímavostí, ktorými ťa táto obyčajná pochúťka môže prekvapiť.

1. Každoročne je niekoľko celosvetových udalostí venovaných len čokoláde

Čokoláda oslavuje totiž hneď niekoľko „sviatkov". Prvý oslavuje 7. júla, a to vďaka historickému míľniku. V tento deň v roku 1550 bola totiž vôbec prvá čokoláda dovezená do Európy. Niektoré zdroje to spochybňujú a píšu, že ju už Európania poznali skôr vďaka Krištofovi Columbovi.

28. júl je Medzinárodný deň mliečnej čokolády a 13. september je Sviatok čokolády všetkých druhov. Horká čokoláda s mandľami má dokonca svoj vlastný medzinárodný deň, a to 7. novembra.

2. Čokoláda je svojím spôsobom druh zeleniny

Mliečna a horká čokoláda sa vyrábajú z kakaových bôbov, ktoré rastú na kakaovníkoch. Tieto stromy sú v rovnakej čeľadi spoločne s bavlníkom či ibištekom. Aj vďaka tomu sa dá radiť medzi zeleninu.

3. Biela čokoláda nie je čokoláda

Biela čokoláda neobsahuje kakaovú sušinu, a tak nie je čokoládou v pravom zmysle slova. Obsahuje však kakaové maslo, ktoré sa vyrába z kakaových bôbov.

4. Väčšina kakaa pochádza z Afriky

Napriek amazonským koreňom dnes až 70 % svetových dodávok pochádza z Afriky. Pobrežie Slonoviny je najväčším producentom kakaa a podieľajú sa až 30-timi percentami na svetovej zásobe.

5. Horúca čokoláda bola prvou čokoládovou pochúťkou

Kakao využívali v mexickej a aztéckej kultúre, hoci horúca čokoláda, ako ju poznáme dnes, to vôbec nebola. Vtedy to bola horká zmes, ktorú vyrábali počas významných príležitostí, ako napríklad svadby.

6. Mária Antoinetta milovala horúcu čokoládu

Mária nemilovala len torty, ale aj samotnú čokoládu. Horúci kakaový nápoj pravidelne servírovali vo Versailleskom paláci. Nebola to len chuť, pre ktorú ju všetci milovali – verili, že čokoláda je afrodiziakom. Zdá sa, že nielen ona, ale aj iní významní predstavitelia v histórii mali slabosť na tento sladký dezert. Ani Napoleon nevedel čokoláde odolať.

7. Kakaovníky sa dožívajú aj 200 rokov

Môže to znieť neuveriteľne, no napriek tomu, ako dlho žijú, kakaovníky produkujú kakaové bôby iba prvých 25 rokov svojho života.

8. Čokoláda má špeciálnu teplotu, pri ktorej sa začne topiť

Čokoláda je jediná jedlá substancia, ktorá sa topí už pri teplote 34 až 36 stupňov Celzia. Je to teda len kúsok pod hranicou teploty ľudského tela. Preto sa nielen v rukách, ale aj na jazyku topí veľmi jednoducho.

9. Mliečna čokoláda bola vynájdená vo Švajčiarsku

Daniel Peter vymyslel chutný sladký dezert v roku 1875. Po ôsmich rokoch sa mu podarilo dotiahnuť do detailov recept, ktorému stále niečo chýbalo. Kondenzované mlieko sa ukázalo ako tá správna a kľúčová ingrediencia.

                                          „Silný človek sa pozná tak, že rozlomí tabuľku čokolády na dva kusy a potom zje len jeden!“😊

                                                                                                                                                     

Zdroj: https://noizz.aktuality.sk/zaujimavosti/20-faktov-o-cokolade/08qxc2p