Čo je úsmev?

14.09.2019 23:10
Kultúra a umenie

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

   Úsmev je čarovný výraz na našej tvári. Prečo čarovný? Pretože jeden úsmev dokáže rozveseliť mnoho ľudí.

  Niektorí sa usmievame viac, iní menej, no mali by sme sa usmievať každý deň. Hovorí sa, že každý deň by sme si mali nájsť aspoň jeden dôvod na úsmev. Usmial/a si sa už dnes? Ak nie, tak to naprav. No niekedy nemáte dobrý deň a moc sa vám usmievať nechce, ale verte mi, že by ste sa mali usmiať, pretože ten jeden úsmev vám možno dodá tú silu, ktorú práve potrebujete.

  Raz som čítala taký príbeh o šesťročnom chlapcovi, ktorý ležal v nemocnici. Ležal smutný a utrápený. A zrazu na dvere jeho izby niekto zaklopal, otvorili sa a spoza dverí vyšli dvaja klauni. Snažili sa o to, aby sa ten smutný chlapec aspoň na chvíľu usmieval. Liečili ho smiechom. Keď odchádzali, chlapec sa stále usmieval a z očí mu sršala neskutočná radosť. Jeho otec sa im prišiel poďakovať a jeden z tých klaunov mu odpovedal: „Je krásne dopriať štipku optimizmu v ťažkej chvíli, či darovať pár tónov, ktoré rozoznejú ubolenú dušu. “

  Vďaka tomuto príbehu som pochopila, že aj v tej ťažkej chvíli je stále dôvod na úsmev, pretože dýchame a žijeme.

  Zatvorte na chvíľu oči a skúste si predstaviť svet bez úsmevu či smiechu. Ako by vyzeral? Asi nie moc pekne. Ľudia by boli stále smutní a znechutení z toho sveta. Radosť a pocit šťastia by na svete neexistoval. Chceli by ste v takom svete žiť? Radšej prinášaj úsmev tam, kde je plač a snaž sa o to, aby sa ľudia v tvojej prítomnosti stále usmievali.