Beseda s P. Balkom

26.03.2024 17:35
Kultúra a umenie

Autor : Sofia Lofflerová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Dňa 13.2. sa žiaci tried septima a III.A zúčastnili knižnej besedy so slovenským spisovateľom Petrom Balkom. Do našej školy zavítal spoločne s vydavateľom jeho kníh – Kolomanom Kertészom Bagalom, prezývaným „Kali“.

„Kali“ nám porozprával o tom, ako sa k práci vydavateľa dostal a ako toto povolanie vôbec funguje. Jeho vydavateľstvo vydáva knihy mnohých úspešných slovenských spisovateľov, medzi ktorých patrí určite aj Peter Balka.

Počuť rozprávať pána Balku bolo veľmi inšpiratívne a príjemné, keďže mal výborný zmysel pre humor. Ako dieťa hrával basketbal, no vždy miloval uniknúť do sveta kníh, a tak sa odhodlal napísať vlastný román, s ktorým v roku 2012 zvíťazil v literárnej súťaži POVIEDKA. Román Vtedy v Lošonci, za ktorý získal aj mnoho ďalších ocenení, je v súčasnosti preložený do viacerých jazykov a patrí medzi najúspešnejšie slovenské knihy. Ako nám povedal sám autor, príbeh tohto románu je tak trochu autobiografia, pretože opisuje jeho detstvo a život v Lučenci, maďarsky Lošonec. Samozrejme, kniha obsahuje aj prvky fantázie a je písaná naozaj chytľavým štýlom. Mali sme možnosť prečítať si úryvok tohto diela a môžem povedať, že bol taký napínavý a aj humorný, že viacerí po tejto knihe určite siahnu.

Ďalší román, Østrov, taktiež preložený do iných jazykov, je príbeh o putovaní za strateným otcom a sile fantázie.

Oba romány boli nominované medzi 10 najlepších kníh Slovenska v cene Anasoft Litera.

Peter Balka sa venuje aj scénaristike a dramaturgii. Ako scenárista sa podieľal na tvorbe najznámejších slovenských filmov, predovšetkým trilerov ako Kandidát, DOGG, Čiara či Smršť.

Besedu sme si veľmi užili vďaka skvelému a zábavnému rozprávaniu Petra Balku a dúfame, že našu školu ešte navštívi, najlepšie s nejakým novým titulom.

Na záver besedy nám vydavateľstvo pána Bagalu darovalo do školskej knižnice až 100 kníh, za čo mu veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na objavenie nových príbehov.