Aktuálny zoznam odborov ktoré škola ponúka:

15.02.2024 11:26

Autor : Jana Vargová, SOŠ automobilová, Košice

Späť na úvod

AUTOOPRAVÁR SO ZAMERANÍM: MECHANIK, ELEKTRIKÁR, KAROSÁR, LAKOVNÍK Trojročný učebný odbor so zameraním : mechanik, elektrikár, karosár, lakovník poskytuje stredné odborné vzdelanie s výučným listom s možnosťou štúdia v duálnej forme vzdelávania a pokračovaním v štúdiu ukončeným maturitnou skúškou. Absolventi sa uplatnia ako kvalifikovaní pracovníci v automobilovom priemysle, v autoservisoch, v spojení s vodičským oprávnením skupiny C, majú možnosť zamestnať sa ako vodiči z povolania v osobnej a nákladnej doprave, pracovať ako riadiaci pracovníci na nižšom stupni riadenia v oblasti organizácie a riadenia dopravy v rôznych podnikoch a firmách, so získaným zváračským oprávnením pracovať ako klasický zámočník alebo zvárač, poprípade s možnosťou podnikania.

4 ROČNÉ ŠTUDIJNÉ ODBORY

AUTOTRONIK Štvorročný študijný odbor autotronik, diagnostický technik v servise poskytuje úplné stredné odborné vzdelanie ukončené maturitnou skúškou s výučným listom a s možnosťou štúdia v systéme duálneho vzdelávania. Absolvent má uplatnenie ako prijímací technik, predajca vozidiel, vedúci autoservisu, technik v staniciach technických alebo emisných kontrol, pri údržbe, opravách a diagnostike motorových vozidiel, s možnosťou podnikania v autoopravárenstve. Odbor sa od budúceho školského roku bude študovať v štyroch oblastiach – jednostopé vozidlá, cestné automobily, nákladné automobily a elektromobily.

BEZPEČNOSTNÉ SYSTÉMY V DOPRAVE A PRIEMYSLE Štvorročný študijný odbor bezpečnosť dopravných systémov, riadenie bezpečnostných systémov poskytuje úplné stredné odborné vzdelanie ukončené maturitným vysvedčením s výučným listom. Absolvent nájde uplatnenie v oblasti elektroniky a elektrotechniky, pri práci so senzorovou a kamerovou technikou a alarmami, pri projektovaní, montáži a návrhoch riešenia ochrany alebo pri návrhoch konštrukčných zabezpečení a systémov zabezpečenia v doprave, objektoch a priemysle. Aj tu má absolvent možnosť otvoriť si vlastnú živnosť.

MECHANIK ELEKTROTECHNIK Štvorročný študijný odbor mechanik elektrotechnik oblasť silnoprúdová technika, oblasť informačné technológie poskytuje úplné stredné odborné vzdelanie ukončené maturitným vysvedčením s výučným listom. Absolvent sa môže uplatniť ako montážny a servisný technik pre priemyselné a domové inštalácie, pri výrobe a údržbe elektrických strojov a rozvodných zariadení. Je spôsobilý vykonávať elektrotechnické a elektromechanické práce, ktoré súvisia s montážou a diagnostikovaním elektrozariadení, môže pracovať ako obsluha vo výrobe, montáži, údržbe a testovaní elektrotechnických zariadení. Uplatní sa pri revízii a skúšaní spotrebnej a automatizačnej techniky, pri organizácii a riadení elektrární, navrhuje a realizuje elektroinštalačné rozvody. Môže pracovať v systéme počítačových sietí, pri konštrukcii a činnosti systému elektronických počítačov, periférnych zariadení a počítačových sietí.

2 ROČNÝ NADSTAVBOVÝ ODBOR PREDAJ A SERVIS VOZIDIEL Absolvent študijného nadstavbového odboru 2493 L je kvalifikovaný odborný pracovník, schopný uplatniť sa na rôznych postoch v predajno – servisných strediskách. Jeho praktické uplatnenie je možné na pozícii technického pracovníka, predajcu vozidiel, asistenta predaja, prijímacieho technika, asistenta servisu, predajcu náhradných dielov, predajcu doplnkov a príslušenstva a skladníka, ktorý je nielen technicky zdatný, ale aj marketingovo pripravený s osvojenými znalosťami logistiky a podnikateľskej etiky. Odbor možno študovať dennou a externou formou.

Fotogaléria k článku