Zdravý životný štýl a zdravá výživa

10.06.2019 11:02
Móda a Štýl

Autor : Emma Váradi, ZŠ Rozmarínová, Komárno

Späť na úvod

Životný štýl je súhrn toho, ako človek žije. Najdôležitejších je len niekoľko hlavných bodov, a to: nefajčenie, zdravá výživa, primeraná pohybová aktivita, limitovaná konzumácia alkoholu, dostatok spánku. Zdravý životný štýl sa prejavuje primeranou hmotnosťou, normálnym krvným tlakom, dobrou telesnou kondíciou.

Bielkoviny sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, syroch, rybách, mäse, vajciach a podobne, rastlinné bielkoviny sú obsiahnuté v strukovinách, orechoch, obilí, obilných výrobkoch.Nadbytok bielkovín môže preťažovať pečeň a obličky. 

Tuky sú zdrojom kalórií, ale nadmerná konzumácia rôznych tukov a olejov môže byť škodlivá a neskôr vedie k obezite.

Cukry sú hlavné zdroje energie, pri prijímaní veľkého množstva sa zvyšuje hladina cukru v krvi a tiež sa zaťažuje pečeň. Preto by sme mali aj sladené nápoje nahradiť vodou. Keď má telo nedostatok cukrov, siahne po uložených tukoch alebo rozkladá vlastné tkanivo, aby energiu získalo, preto by sme si mali dávať pozor na diéty.

Okrem fyzického zdravia je dôležité aj psychické.

Dlhodobý stres spôsobuje poškodenie imunitného systému, preto by ľudia nemali zabúdať na oddych a pohyb na čerstvom vzduchu.

V dnešnej dobe ľudia majú nedostatok pohybu. Pohyb je dobrý na dobitie energie, posilňovanie imunity, zníženie telesnej hmotnosti, psychické uvoľnenie a tiež na udržanie kondície.

Emma Váradi