Príbeh Estelly (inšpirované románom Parížska švadlena)

16.12.2023 16:25
Spoločnosť

Autor : Michaela Zvolenská, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Príbeh Estelly sa začal sa v čase, keď sa medzi Parížanmi hovorilo, že „Jaternice tiahnu na Paríž.“ Hitler – „The Cruel Prince“ rozpútal v Európe hroznú vojnu. Paríž sa na niekoľko rokov stal „ Karavánou otrokov, Kráľovstvom podvodníkov“ a nikto nevedel „ Komu možno veriť“.

Estella pracovala ako „ Parížska švadlena“. Spolu so svojou matkou Jeanne šili hodvábne ruže, ktoré potom zdobili šaty známych francúzskych návrhárov. Estella snívala o tom, že sa raz sama stane slávnou módnou návrhárkou. Často pozorovala parížske ženy, skicovala si šaty a tvorila svoje vlastné návrhy modelov. Popri práci v dielni skicovala najnovšie modely francúzskej módy pre majiteľov amerických salónov, ktorí najradšej trávili čas na „Raňajkách u Tiffanyho“ či popíjali kávu v „ Kaviarni v Kodani.“

Situácia v Paríži sa zo dňa na deň zhoršovala. V jeden večer sa Estella dozvedela šokujúce informácie, ktoré mali pred ňou ostať „Utajené.“ Na povrch vyplávala „pravda o afére Harryho Québerta“ a spolupráci matky Jeanne s odbojom a partizánmi. Všetko sa to odohralo „ Na Dvore Zo Strieborných plameňov“ a Estella vtedy pochopila, že „ One of us is lying“. Od tejto chvíle boli obe – Estella aj Jeanne vo veľkom nebezpečenstve. Preto sa Jeanne rozhodla, chrániť svoju dcéru a rozhodla sa, že ju pošle do New Yorku. Pred tým však musela Estelle vysvetliť, prečo má americké občianstvo. Nasledovali úprimné „Vyznania“ matky a pravda o tom, kto je otcom Estelly. Jeanna rozprávala svojej dcére príbeh o mužovi, ktorého prezývali „ Gavalier prérie“ ,no jeho skutočné meno bolo Alex „Heartstopper“. Vôbec sa nesprával ako gavalier a už vôbec Jeanne neľúbil. Iba ju oklamal a zneužil. Preto Jeanna povedala Estelle, že nebola zrodená z lásky . Naopak bola „ Zrodená z ohňa“ nenávisti a pomsty. Nechcela Estelle nikdy povedať pravdu, ale jej bezpečie bolo pre ňu najdôležitejšie.

Na naliehanie matky odcestovala Estella vlakom preč z Paríža. Jeanne trvala na tom, aby si Estella vzala so sebou šijací stroj, ktorý jej ju bude neustále pripomínať.

Cesta do New Yorku trvala niekoľko dní. Estella pozorovala okolitú zničenú krajinu a v duchu premýšľaľa ,že ten kto má túto hrôzu na svedomí by už nikdy nemal niesť meno „ Homo sapiens“.

Počas plavby po oceáne spoznala na palube mladého muža menom Sam. Študoval medicínu no podobne ako Estella miloval módu. Do Francúzka pricestoval s Červeným krížom, spolu s otcom – lekárom a matkou – zdravotnou sestrou. Nakoľko matka vážne ochorela a situácia sa vo Francúzku zhoršovala, rozhodli sa vrátiť späť do New Yorku. Počas pobytu vo Francúzku sa rozhodol, že nebude ďalej pokračovať v štúdiu medicíny . Chce sa venovať móde, strihať šaty a „ žiť ako malý Princ“.

Po príchode do New Yorku sa Estella zamestnala v módnom dome na Manhattane. Kreslila repliky parížskych modelov. V kútiku duše stále verila, že raz prerazí vo svete módy. Často pozorovala ženy, ako vystupujú z metra, alebo utekajú na autobus. Všímala si ich šaty na večierkoch, v kaviarňach, na ulici. Pochopila , že ak chce uspieť „Pride and Prejudice“ musia ísť bokom. So Samom vytvorili nerozlučný pár. Cez deň pracovali, v noci tvorili modely a čakali na svoju príležitosť.

Po niekoľkých mesiacoch sa im nakoniec splnil ich sen a podarilo sa im vybudovať vlastnú značku, ktorú nazvali Stella Design. Najväčší úspech zožala ich kolekcia s názvom „ Klenot Nílu“.

Estella často myslela na svoju matku. Túžila počuť jej hlas, „Cítiť znovu“ jej vôňu, pohladiť jej tvár... Z času na čas uverejnili Newyorské noviny krátku správu o dianí vo Francúzku. V jednej z nich sa hovorilo o „ stratených dievčatách v Paríži“, medzi ktoré patrila aj Estelle. Vtedy si uvedomila, že jej matka zachránila život. Len vďaka nej teraz môže robiť to, po čom snívala celý život. Uvedomila si ,že „It Ends with us“ a matka by bola na ňu určite hrdá.