Na akom Slovensku by som chcela žiť II.

08.10.2023 17:16
Spoločnosť

Autor : Laura Petrušková, SPŠ stavebná a geodetická, Lermontovova, Košice

Späť na úvod

V akej krajine by som chcela žiť?

V krajine, kde sa hanbíme za svoju hrdosť?

V krajine, kde sa s financiami zaobchádza neférovo a kde je úroveň vzdelania obyvateľov veľmi nízka? V takej by asi nechcel žiť nikto.

Tak aká je to vlastne krajina, v ktorej by som chcela žiť?

Chcela by som žiť v krajine, kde si všetci budeme vážiť prírodu a krásy Slovenska. Udržiavanie čistoty v mestách a ochrana prírody by malo byť niečo prirodzené, veď ide predsa o náš dobrý pocit a hrdosť na všetky tie krásy, ktoré naša krajina má. Zlé životné prostredie môže mať nemalý dopad na životnú úroveň nás obyvateľov. Neviem, či je dôvodom naša hlúposť, ľahostajnosť alebo oboje.

Žiť v takej krajine, aby mal každý právo študovať, bez ohľadu na to, z akých pomerov pochádza. Úroveň vzdelania by sa mala odzrkadliť na finančnej odmene v práci každého z nás. Mnoho Slovákov má vyštudované vysoké školy, pred menom a za menom titul, a aj napriek tomu pracujú za malú sumu peňazí. Niektorí nepracujú vôbec. Nesmieme zabúdať ani na tých, ktorí ten nízky plat majú, napr. kvôli zdravotnému znevýhodneniu. Nielenže si nemôžu dovoliť lieky a rôzne zdravotné pomôcky, ale ani potraviny, ktorých cena stále rastie a rastie. Našťastie zdravotná starostlivosť je u nás na Slovensku vo väčšine prípadov bezplatná. A tak by to malo zostať.

Žiť tam, kde štát investuje peniaze do užitočných vecí ako napr. do školstva a zdravotníctva. Aby sa zo školy stalo miesto, kam budú deti chodiť s radosťou, a nie so stresom a strachom.

Do zdravotníctva, pretože zdravie je najdôležitejšie a máme ho len jedno. Nie každý si ho váži.

Naše Slovensko má mnoho nedostatkov, no tvoríme si ich sami !!!

Chcela by som žiť v krajine, kde sa nemusím báť toho, čo príde zajtra.