Svetový deň včiel

19.05.2019 22:11
Kultúra a umenie

Autor : Natália Šturmová, ZŠ J.A.Komenského, Sereď

Späť na úvod

OSN vyhlásila 20. máj ako Svetový deň včiel. Ide o upozornenie na hrozbu vyhynutia tohto ekologicky najdôležitejšieho drobného hmyzu. Možno sa to ani nezdá, ale práve včielky majú obrovský význam pre zachovanie ekologickej rovnováhy a prirodzeného kolobehu života. Áno, včielky si zaslúžia svoj deň!

Včely žijú v spoločenstvách, ktoré sa nazývajú včelstvá. Včelia rodina je svojím usporiadaním a zložitým fungovaním niečím fascinujúcim.  Tvorí ju  matka, včely - robotnice a trúdy. Med je pre každého včelára sladkou odmenou. Nielen med, ale aj propolis či materská kašička majú nespočetne veľa pozitívnych účinkov na zdravie človeka. 

Pesticídy, ktoré sa používajú pri pestovaní poľnohospodárskych plodín, zabíjajú rôzny hmyz, teda aj včely. Ďalším problémom sú geneticky modifikované rastliny a ochorenia včiel. 

Včela, aby prežila, potrebuje pre svoju existenciu prirodzené podmienky. Potrebuje opeľovať kultúrne i divo rastúce rastliny. Bez včiel by malo asi 20-tisíc druhov rastlín problém sa rozmnožiť a ďalej existovať. Tým by sa zmenili prírodné podmienky natoľko, že ľudia by nemuseli byť schopní prežiť. Nesmieme byť však sebeckí, lebo nebol by to problém len pre ľudí. V ohrození by bol život na Zemi.

A čo radia niektorí odborníci? Možno by aspoň troška pomohlo, keby nepribúdalo toľko tzv. sterilných záhrad pri našich obydliach. Čisté trávniky by mohli nahradiť napríklad kvetinové lúky.

Zároveň by každý z nás mal robiť niečo pozitívne pre životné prostredie. Lebo príroda tiež raz vyčerpá svoje zásoby...