Miesto, kam sa stále rád vraciam

13.12.2022 19:24
Spoločnosť

Autor : Michaela Poláková, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Na svete je mnoho miest, no nie každé z nich si získa naše srdcia. Niekto má rád malebné dedinky a pestrofarebnú prírodu, iný zas šarm veľkého mesta. Rada cestujem a spoznávam svet, avšak je tu jedno miesto, na ktoré sa vždy rada vrátim.

Keď sa povie Londýn, predstavím si úplne iný svet - akoby zo sna. Toto mesto je kolískou módy a cestovného ruchu. Poskytuje mi očarujúci zážitok, na ktorý sa nedá len tak ľahko zabudnúť. Každý, kto mal aspoň jednu šancu doň nazrieť a pocítiť tú neopísateľnú atmosféru, vie, že tu nie je nič nemožné.

Pohľad z okna na pôvabné upršané uličky stojí za to. Ukrývajú v sebe veľa zákutí a neprebádaných zátiší. Ľudia sa tu pohybujú ako ryby v priezračnom jazere a stále sa niekam ponáhľajú. Všade sa rozlieha smiech detí. Rozprávajú sa, zabávajú a užívajú si každú sekundu života. Dážď steká pomaly dolu oblokmi a vytvára upokojujúcu melancholickú hudbu.

Ako prestáva pršať, spoza tmavých oblakov začína vykúkať žiarivé slnko. S počasím sa mení aj celé mesto. S teplými dňami ožíva. Vtáčiky začínajú čvirikať a kvety prebúdzajú svoje strakaté hlávky. V tomto čase je najkrajšie sadnúť si na lavičku v parku, naplno sa nadýchnuť a pozorovať, ako veveričky hopkajú po tráve. Jemný vánok nesie vzduchom lahodnú vôňu kávy, ktorá sa šíri na míle ďaleko. V pozadí sa týči majestátny Big Ben a drží ochrannú ruku nad celým Londýnom.

Brehy rieky Temža zdobia prenádherné historické budovy, ktoré by nám vedeli rozprávať príbehy z dávnej minulosti. Medzi stavbami dýchajúcimi nostalgiou vyniká moderná architektúra, dotvárajúca umelecký obraz. Vždy, keď sa prechádzam popri pamiatkach, premýšľam, aký maliar namaľoval túto jedinečnú panorámu, no isto viem, že musel byť veľmi talentovaný.

Toto miesto je pre mňa výnimočné. Zabudnem tu na všetky starosti a problémy, ktoré ma ťažia na srdci. Zostáva mi len dúfať, že budem mať ešte veľa príležitostí sa sem vrátiť.