Predvianočný čas...

17.11.2022 21:57
Zábava

Autor : Peter Goroľ, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte, milí kamaráti,

určite sa už všetci tešíte na Vianoce. Predvianočné obdobie, teda čas adventu je vynikajúcou príležitosťou na spoločné trávenie času s rodinou a kamarátmi. Advent predstavuje čas pokoja, rozjímania, dobročinnosti a upokojenia. Advent, to sú štyri nedele pred Štedrým večerom. Samotné slovo advent pochádza z latinčiny, presnejšie zo slova adventus a znamená príchod.

Ako ten čas využiť? V tomto článku vám ponúknem zopár tipov, ktoré vám môžu spríjemniť adventné obdobie. Okrem iných spoločných aktivít sa môžeme zapojiť do spoločného pečenia koláčikov a vynikajúco sa pritom zabaviť, a tak sa naladiť na tú správnu vianočnú náladu. Môžeme sa od mamky naučiť starý rodinný recept, ktorý budeme odovzdávať ďalším generáciám. Pri pečení máme ideálny čas na rozhovor s rodičmi, starými rodičmi, ako to vyzeralo v ich rodinách, keď boli deťmi oni, ako ich učili piecť ich rodičia, čo zvykli piecť na sviatky, čím ozdobovali vianočný stromček a pod.

Nezabudnime tiež snívať. Snívanie pred Vianocami može spočívať v tom, že jeden večer si sadneme so svojimi blízkymi a porozprávame sa o miestach, kde by sme chceli byť (nielen na Vianoce), koho by sme chceli stretnúť a čo zažiť.

Medzi pekné a dnes už ojedinelé zvyky patrí aj posielanie vianočných pohľadníc rodine a kamarátom, ktorí sú nielen v inom štáte, ale aj v inom meste/obci na Slovensku. V dnešnej dobe sa vianočné pozdravy posielajú internetovými sieťami a emailami. Avšak si myslím, že v minulosti to bolo oveľa krajšie. Určite to má svoje čaro.

Dobrým nápadom je aj teplo sa obliecť a zájsť na večernú prechádzku a popritom pozorovať hviezdy v padajúcom snehu. Na obdobie snehu sa najviac tešia deti (aj my tínedžeri), no výnimkou nie sú ani dospelí. Znovu ideálna príležitosť na čas strávený s rodinou. Navyše v príjemnom prostredí. A potom znova spoločný čas rozhovorov, sledovania televízie, hrania spoločenských hier doma pri teplom čaji či horúcej čokoláde.😊

Klasický adventný kalendár môžete vymeniť za niečo originálnejšie. Vyrobme si adventný kalendár s prázdnymi okienkami. Každý deň urobme nejaký dobrý skutok, napíšme ho na papier a potom papierik vložme do okienka. Takto si vytvoríme adventný kalendár dobrých skutkov.

Ak nám ani toto nepomôže naladiť sa na vianočnú atmosféru, tak si môžeme predčasne ozdobiť vianočný stromček (čítal som, že ľudia, ktorí ozdobujú stromček mesiac pred Vianocami, sú šťastnejší😊), okná, naučiť sa nové koledy a mnoho mnoho ďalších vecí. Fantázii sa medze nekladú. A možno na chvíľu zabudnúť na mobilný telefón...čo tak vzdať sa ho počas adventu? To by teda bolo...koľko času by sme zrazu mali...😊

Ďakujem, že ste venovali svoj čas tomuto článku a verím, že ste sa už aspoň troška naladili na vianočnú atmosféru. Pokojný adventný čas prajem...

Inšpirované:

https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/9480/predvianocne-rodinne-aktivity